Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EKONOMSKI KOKUS: Tokom 2018. godine razmatranje najmanje 24 predloga zakona važnih za privredni razvoj


Pred poslanicima članovima Ekonomskog kokusa Narodne skupštine Republike Srbije ove godine naći će se najmanje 24 predloga zakona iz oblasti imovine i građevinarstva, razvoja e-uprave, suzbijanja sive ekonomije, bezbednosti hrane i poljoprivrede, zdravstva, kao i unapređenja konkurentnosti Srbije i pozicije na Doing business listi.

Od osnivanja, Ekonomski kokus je podneo 105 amandmana od kojih je usvojeno čak 94. Na taj način su prihvaćene sugestije privrede i unapređeno više od 10 zakona pred finalno usvajanje u parlamentu. Zbog velikog interesovanja poslanika, sastav Ekonomskog kokusa ove godine biće proširen sa 13 na 17 članova.

Smatram da smo bili veoma efikasni i da smo ostvarili dobre rezultate jer ne samo da je uspostavljen visok nivo saradnje različitih političkih partija već smo uspeli da zajedno s NALED-om i privredom doprinesemo unapređenju poslovnog ambijenta i poboljšamo zakonske predloge kako bi bili primenjivi u praksi i važili jednako za sve – izjavio je predsedavajući Ekonomskog kokusa i potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković na sastanku s predstavnicima NALED-a na kojem je razgovarano o planu rada u 2018.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović ocenila je da je neophodno da Kokus bude posebno aktivan tokom ove godine s obzirom na brojne zakone koji će stizati u parlament, a suštinski utiču na uslove za poslovanje. Na sastanku je razmotren prvi takav propis, koji će već tokom aprila biti pred poslanicima – Predlog zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova. Oni su analizirali tri potencijalna amandmana na tekst zakona.

Jovanović je sugerisala da Kokus u saradnji s NALED-om nastavi s praksom poseta gradovima i opštinama kako bi lokalna privreda imala priliku da direktno razgovara s narodnim poslanicima i kako bi poslanici čuli za probleme s kojima se privrednici susreću. Jedan od predloga jeste i da Narodna skupština ugosti predsednike privrednih saveta, koji funkcionišu u većini lokalnih samouprava. Reč je o telima u kojima predstavnici opština i najznačajnijih kompanija i poslovnih udruženja razmatraju pitanja od značaja za poslovanje u lokalnoj zajednici.

Ekonomski kokus formiran je krajem 2014. na inicijativu NALED-a i Međunarodnog republikanskog instituta kao neformalna parlamentarna grupa i čine ga poslanici vladajuće koalicije i opozicije koji grade politički konsenzus oko važnih ekonomskih pitanja i zakonskih rešenja kojima se uređuje privredni ambijent. Pored rada na unapređenju regulatornog okvira kroz otvoreni i stalni dijalog s privredom, opštinama, organizacijama civilnog društva i građanima, jedan od ciljeva jeste i jačanje ekspertize poslanika za konkretne regulatorne teme.

Izvor: Vebsajt Plus online, 10.04.2018
Naslov: Redakcija