Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Savez samostalnih sindikata inicira izmenu Zakona u delu koji se odnosi na prevremeno penzionisanje i primenu kaznenih poena. Poslodavci podržavaju predlog, s tim što insistiraju na tome da se predlog odnosi na sve zaposlene, a ne samo na radnike u firmama koje se restrukturiraju


Ukoliko sve bude po planu, na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, koja treba da se održi 20. aprila, naći će inicijativa Saveza samostalnih sindikata Srbije za ukidanje penala za prevremeno penzionisanje nakon navršenja 65 godina života.

Po obrazloženju u SSSS-u, zaposleni koji zbog stečaja, tehnoloških viškova ili bolesti moraju da odu u penziju pre 65. godine života zbog toga su kažnjeni jer Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014 i 142/2014) propisuje da oni odlaze u prevremenu trajnu penziju, koja se umanjuje 0,34 odsto mesečno.

Sindikalna računica pokazuje da su način kažnjeni za 2,5 penzije godišnje.

"Penzije većine su inače toliko male da im se na taj način dodatno uzima", objašnjava predsednik SSSS-a Ljubisav Orbović i dodaje ako već moraju da budu kažnjeni, država uvođenje penala treba da oroči do 65. godine života, što je gornja granica za penzionisanje, i da ih nakon toga ukine za sve. Upravo takav predlog SSSS uputio je Socijalno-ekonomskom savetu.

Svim radnicima kojima je ostalo najviše pet godina do penzija treba ukinuti te kazne. To je ujedno i glavni razlog što se zaposleni u preduzećima u restrukturiranju ne prijavljuju za državni socijalni program. Jer, ukoliko im nedostaje nekoliko godina do pune penzije, mogu da se prijave na Tržište rada od šest meseci do godinu, a onda moraju u prevremenu penziju koja sa sobom nosi penale za svaki nedostajući mesec do pune penzije.

Konkretno, traži se izmena člana Zakona kojim je predviđeno je da se budućim penzionerima koji odlaze u penziju pre 65. godine života, za svaki mesec nedostatka staža ili godina života penzija umanjuje 0,34 odsto. To je trajno umanjenje, koje maksimalno može iznositi do 20,4 procenta godišnje.

Kao retko kada, poslodavci se povodom izmene tog člana Zakona slažu sa sindikatima jer njih to ništa ne košta i sve zavisi od državne kase, odnosno od novca kojim Fond PIO raspolaže.

Tako predsednik Unije poslodavaca Srbije i član Socijalno-ekonomskog saveta Srbije Nebojša Atanacković ističe da su saglasni s predlogom sindikata, dodajući da je sada Vlada Republike Srbije na potezu i da je ona ta koja treba da predloži izmenu člana Zakona, s tim što se insistira na tome da se taj predlog odnosi na sve zaposlene, a ne samo na radnike u firmama koje se restrukturiraju.

Činjenica da će se to pitanje naći na dnevnom redu Socijalno-ekonomskog saveta sama po sebi ne znači da će Vlada Republike Srbije prihvatiti da menja član Zakona u delu koji se odnosi na prevremeno penzionisanje jer je on i donet da bi se produžio radni vek i da bi oni koji odlaze ranije u penziju imali manja primanja od onih koji odrade ceo radni vek i ispune uslove u pogledu godina života. Tim pre što takve odredbe postoje i u zakonima mnogih evropskih država.

U nekima od njih su prevremene penzije zaista važeće sve dok se ne napune godine života propisane penzijskim zakonom, a ima i onih gde su one trajne.

Međutim, u većini evropskih država prevremene penzije važe do 70. godine. Od "debljine" penzionerske kase zavisi da li će predlog SSSS-a biti prihvaćen, mada on u velikoj meri sprečava odlazak viška zaposlenih iz mnogih javnih preduzeća i onih u restrukturiranju.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Ljubinka Malešević, 11.04.2017.
Naslov: Redakcija