Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SA RADOM POČELA ONLAJN PLATFORMA ZA TRGOVINU BIOMASOM - "ZELENA ENERGIJA": U okviru portala, omogućena je prva onlajn trgovina u Srbiji različitim vrstama biomase, a do kraja 2017. godine trebalo bi da se obavljaju i finansijske transakcije


Prva onlajn (online) platforma za trgovinu biomasom u Srbiji "Zelena energija", koja je 10. aprila 2017. godine počela sa radom, a čiji je cilj da se uspostave standardi, olakša trgovina i objedini ponuda biomase u Srbiji, predstavljena je u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Portal je deo Projekta "Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji", koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U okviru portala, kako je rečeno na predstavljanju, omogućena je prva onlajn trgovina u Srbiji različitim vrstama biomase, a do kraja godine trebalo bi da se obavljaju i finansijske transakcije.

Naglašeno je i da je portal "Zelena energija" kreiran i kao informacioni portal koji sadrži vesti o obnovljivim izvorima energije (OIE) i energetskoj efikasnosti, zakone, podzakonske akte, propise, standard, kao i nadležnosti institucija, projekte i izvore finansiranja, ali i stručne radove i baze učesnika na tržištu, oglase i druge informacije važne za poslovanje u Srbiji u tom sektoru.

Potpredsednik PKS-a Miroslav Miletić ukazao je na predstavljanju da je ovo prva onlajn platforma za trgovinu biomasom u Srbiji i regionu i jedna je od malobrojnih u Evropi.

On je naglasio da je portal "Zelena energija" deo projekta digitalizacije usluga PKS-a i da je to 19. digitalni servis komore.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.04.2017.
Naslov: Redakcija