Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UČENICI IZ SRBIJE PONOVO U PISA TESTIRANJU 2018. GODINE: PORED PROVERE POSTIGNUćA IZ čITALAčKE, MATEMATIčKE I NAUčNE PISMENOSTI UčENICI IZ SRBIJE ćE PO PRVI IMATI PROVERU POSTIGNUćA IZ FINANSIJSKE PISMENOSTI


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Srđan Verbić, najavio je da će đaci iz Srbije učestovati u sledećem ciklusu međunarodne provere postignuća učenika – PISA 2018.

Verbić je tim povodom istakao da su sve pripreme obavljene na vreme tako da će naša zemlja učestovati u šestom ciklusu PISA testiranja.

Srbija je uspešno realizovala četiri uzastopna istraživačka ciklusa. Posle jednog preskočenog ciklusa 2015. godine, uključili smo se u pravom trenutku u naredni istraživački ciklus PISA 2018, za koji su pripreme već počele.

On je naglasio da obrazovna politika ne sme da zavisi od raznih ličnih mišljenja, implicitnih stavova u društvu ili interesa bilo koga drugog osim učenika.

U PISA testiranju koje sledi, učenici iz Srbije će po prvi imati proveru postignuća iz finansijske pismenosti, pored provere postignuća iz čitalačke, matematičke i naučne pismenosti, kao što je bilo u svim dosadašnjim ciklusima, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, po prvi put ćemo videti i kako se naši učenici snalaze u potpuno elektronskom testiranju.

Značajno je što ćemo u ovom ciklusu prikupiti bogatstvo podataka kako o čitalačkoj, matematičkoj i naučnoj pismenosti, tako i o finansijskoj pismenosti. U skladu sa onim što saznamo planiraćemo i mere, a posebno ćemo posvetiti pažnju sekundarnim analizama podataka, naveo je on.

Korodinator PISA istraživanja u Srbiji Dragica Pavlović-Babić precizirala je da u predstojećem ciklusu učestvuje više od 80 zemalja, čime se nastavio trend porasta broja učesnika.

PISA testiranje, najveća međunarodna provera postignuća učenika, obavlja se svake tri godine i testiraju se učenici koji napune 15 godina. Srbija učestvuje od 2001. godine, od kada su realizovana četiri ciklusa istraživanja − 2003, 2006, 2009. i 2012. godine.

Ovo istraživanje ne služi da se ispita koliko su dobro učenici savladali nastavne programe, već u kojoj meri je obrazovni sistem omogućio da učenici steknu funkcionalna i relevantna znanja.

Na nivou celog projekta biće testirano više od pola miliona učenika istog uzrasta. Glavna istraživačka studija biće realizovana tokom aprila i maja 2018. godine, probno testiranje u proleće 2017. godine, a rezultati će biti javno dostupni krajem 2019. godine.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 10.04.2016.
Naslov: Redakcija