Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SPREČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA: NALED traži spuštanje dozvoljenog limita za plaćanje u gotovom novcu


Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017, 91/2019, 153/2020 i 92/2023) u članu 46. propisuje da lice koje se bavi prodajom robe i nepokretnosti ili vršenjem usluga u Republici Srbiji ne sme od stranke ili trećeg lica da primi gotov novac za njihovo plaćanje u iznosu od 10.000 evra ili više u dinarskoj protivvrednosti, kao i da to ograničenje važi i u slučaju ako se plaćanje robe i usluge vrši u više međusobno povezanih gotovinskih transakcija u ukupnom iznosu od 10.000 evra ili više u dinarskoj protivvrednosti.

Navedena granica u visini od 10.000 evra viša je u odnosu na odgovarajuću granicu u pojedinim državama EU. Primera radi, ta granica u Francuskoj, Španiji, Rumuniji, Italiji i Grčkoj za transakcije između rezidenata generalno je propisana u rasponu od 500 do 5.000 evra. Takođe, pomenute odredbe zakona odnose se na lica koja se bave prodajom robe i nepokretnosti ili vršenjem usluga, što između ostalog znači da fizička lica, koja prodaju nepokretnost u svoje ime i za svoj račun u privatne svrhe, a ne u okviru svoje delatnosti, nisu u obavezi da novac prime preko računa.

Imajući u vidu uporedna iskustva i potrebe za ostvarivanjem pravne sigurnosti, zaštitom fiskalnih interesa i sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorizma, NALED u Sivoj knjizi 16 predlaže da se granica za gotovinske transakcije propisana članom 46. spusti sa 10.000 na 5.000 evra ili niži iznos za plaćanja od strane rezidenata Republike Srbije u smislu poreskih propisa, uz određivanje odgovarajuće granice za plaćanja od strane nerezidenata.

U istom cilju, predlaže se i razmatranje proširivanja obima člana 46, tako da se predmetno ograničenje primenjuje na sva lica u Republici Srbiji, a ne samo na ona koja robu ili nepokretnost prodaju u okviru svoje delatnosti. Kao primer navodi se Belgija, gde je i fizičkim licima zabranjeno da se kupoprodaja nepokretnosti vrši u gotovini.


Izvor: NALED Siva knjiga 16, 10.03.2024.
Naslov: Redakcija