Zastava Bosne i Hercegovine

NEOPHODAN ZAKON O LOGOPEDSKOJ DELATNOSTI: Logopedska delatnost nije prepoznata u šifarniku zanimanja


Veliki broj opština u našoj zemlji u državnim ustanovama uopšte nema nijednog logopeda, a drugi problem je i to što logopedska delatnost uopšte nije prepoznata u šifrarniku delatnosti, upozorava Doc. dr Bojana Drljan, nastavnik na odeljenju za logopediju na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER).

- Kao posledica nepostojanja osnovnog pravnog okvira, logopedska delatnost nije prepoznata u šifarniku delatnosti, logopedska profesija ne pripada nijednom resoru u zakonskom smislu, iako su logopedi deo stručnog tima u okviru svih nivoa zdravstvene zaštite, socijalne zaštite i obrazovanja. Stoga je jedan od važnih ciljeva Udruženja logopeda Srbije i zalaganje za izradu i donošenje zakona kojim bi se pitanja od interesa za logopede u Srbiji uredila u skladu sa evropskim i svetskim standardima. Takav zakon bi uredio rad logopeda u državnom i privatnom sektoru, a privatni sektor je u potpunosti zakonski neuređen - navodi ona.

Pre nekoliko dana obeležen je Evropski dan logopedije, a dr Drljan navodi da u evidenciji Republičkog zavoda za statistiku ne postoji tačan broj zaposlenih logopeda, te da postoji samo zbirni broj u grupi stručnih i zdravstvenih saradnika, u kojoj su i psiholozi, pedagozi i socijalni radnici.

- Logopeda nema dovoljno ni u jednom sektoru, zdravstvu, prosveti i ustanovama socijalne zaštite. S obzirom da sam koordinator stručne prakse završne godine osnovnih i master studija donekle imam uvid jer neki domovi zdravlja u centralnim beogradskim opštinama nisu mogli primiti studente na stručnu praksu tokom dve i tri nedelje jer imaju samo jednog logopeda koji je opterećen velikim brojem dece. Na osnovu istog iskustva znam da veliki broj opština u Srbiji takođe nema logopeda u državnim ustanovama, pa se studenti odlučuju da stručnu praksu obave u Beogradu, jer iako je i kod nas loše stanje bolje je nego po drugim gradovima u Srbiji - napominje ona.

Ističe da je veliki problem i ukidanje pripravničkog staža za stručne i zdravstvene saradnike (među kojima su i logopedi):

- Imamo veliki broj logopeda bez ikakvog iskustva koji rade u privatnom sektoru, pa čak su i vlasnici privatnih logopedskih centara. Ako gledamo državne ustanove i potrebe na osnovu broja stanovnika i učestalosti pojave govorno-jezičkih poremećaja, fali veliki broj logopeda. Sa druge strane, u privatnom sektoru radi veliki broj logopeda, ali bez ikakve kontrole.

Problem s govorom nemaju samo deca vrtićkog i predškolskog uzrasta, već i veliki broj osnovaca, a nije retkost da ni neki srednjoškolci ne znaju da izgovore sve glasove, upozorili su stručnjaci.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Kurir, 08.03.2024.
Naslov: Redakcija