Zastava Bosne i Hercegovine

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou od 1,0%


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,0%.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor imao je pre svega u vidu da i dalje podsticajno deluju prethodno donete mere monetarne i fiskalne politike, kao i da je najavljen treći paket fiskalnih mera. To znači da će koordinisane mere monetarne i fiskalne politike nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka.

Izvršni odbor je istakao da pad ekonomske aktivnosti na nivou godine iznosi 1%, što je u potpunosti u skladu s projekcijom koju je u poslednjih nekoliko meseci isticala Narodna banka Srbije. 

Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromesečju iznosila je –1,1% međugodišnje i ovaj podatak je revidiran naviše u odnosu na inicijalni (–1,3%), što ukazuje na to da je domaća ekonomija pokazala znatnu otpornost i pored pogoršanja epidemiološke situacije od oktobra. Pad ekonomske aktivnosti na nivou godine manji je od prethodno procenjenog i iznosi 1%. Dostupni mesečni pokazatelji, a pre svega industrijska proizvodnja i promet u trgovini na malo, koji su u januaru zabeležili međugodišnji rast od 2,5% i 3,2%, respektivno, ukazuju na to da je oporavak ekonomske aktivnosti nastavljen i na početku ove godine.

Izvršni odbor ističe da će prioritet monetarne politike i dalje biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti, uz podršku što bržem rastu naše privrede i zaposlenosti, daljem rastu izvoznog sektora, kao i povoljnom investicionom ambijentu. Narodna banka Srbije će nastaviti da pažljivo prati kretanja i uticaj ključnih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja na inflaciju, finansijsku stabilnost i brzinu ekonomskog oporavka i da, u skladu s tim, prilagođava svoje mere u interesu naše privrede i građana.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 13. aprila.    

Izvor: Vebsajt NBS., 11.03.2021.
Naslov: Redakcija