Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

STRATEGIJA ZA REŠAVANJE PROBLEMATIČNIH KREDITA: Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima iznosi 5,7 odsto


Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima, prema preliminarnim podacima Narodne banke Srbije, iznosilo je 5,7 odsto na kraju decembra prošle godine, što je najniži nivo od septembra 2008. kada je bankama propisana obaveza izveštavanja o tom pokazatelju.

"To znači da je učešće problematičnih kredita (NPL) najniže od kada se ovaj pokazatelj meri, tako da nisu tačni navodi koji se povremeno mogu čuti u javnosti da se nivo problematičnih kredita vraća na pretkrizni nivo ili da je blizu tog nivoa", saopšteno je iz NBS.

Iz centralne banke navode da su, nakon usvajanja Strategije za rešavanje problematičnih kredita ("Sl. glasnik RS", br. 72/2015) u avgustu 2015., realizovali niz aktivnosti u tom domenu - unapređeni su regulatorni okvir za tretman restrukturiranih potraživanja, proces upravljanja lošom aktivom u bankama, primena računovodstvenih standarda i praksi, povećana je transparentnost poslovanja banaka i upravljanje kolateralima u bankama.

"Efekti primene aktivnosti koje su nadležne institucije preduzele u skladu sa Strategijom, uz efekte dodatnih regulatornih i supervizorskih aktivnosti, najbolje se vide u činjenici da je od usvajanja Strategije ukupan iznos problematičnih kredita manji za 70 odsto, odnosno za 296 milijardi dinara", ističe NBS.

Pri tome je, dodaje, učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima bankarskog sektora smanjeno za 16,5 procentnih poena, sa 22,2 odsto na 5,7 procenata.

Najznačajniji kanali smanjenja problematičnih kredita su otpis, ustupanje (prodaja), kao i naplata potraživanja, navodi NBS i napominje da su ekonomski oporavak i značajniji rast aktivnosti u privrednim sektorima stvorili dodatni pozitivan impuls ka smanjenju problematičnih kredita.

"Aktivnostima sprovedenim u proteklom periodu ojačan je sistem koji sprečava akumulaciju problematičnih kredita, pri čemu su banke podstaknute da efikasnije upravljaju kreditnim rizikom, da dodatno očiste svoje bilanse, kao i da ne odlažu rešavanje problematičnih kredita. Sve to rezultiralo je stvaranjem odgovarajućeg ambijenta i prostora za novo kreditiranje, odnosno za dalji rast kreditne, kao i privredne aktivnosti u Republici Srbiji", zaključuje Narodna banka Srbije.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.03.2019.
Naslov: Redakcija