Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Poverenik sugeriše da Ministarstvo građevinarstva pojača nadzor nad sprovođenjem Zakona, naročito u domenu obrade podataka o ličnosti od strane upravnika stambenih zajednica


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uputio je povodom problema u vezi sa obradom podataka o ličnosti koji su evidentni u primeni Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 - dalje: Zakon) pismo Zorani Mihajlović, potpredsednici Vlade i ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Poverenik je u pismu ukazao na više konkretnih problema sa kojima u vezi sa obradom podataka o ličnosti suočavaju građani i upravnici stambenih zajednica.

S ciljem da ovi problemi budu svedeni na, što je moguće manju meru, Poverenik je sugerisao dve stvari.

Prvo, da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u skladu sa nadležnostima i obavezama iz samog Zakona, pojača svoje aktivnosti koje podrazumevaju nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, pružanje stručne pomoći, preduzimanje preventivnih mera, uključujući i obaveštavanje subjekta nadzora u vezi sa obavezama iz propisa, ukazivanje subjektima nadzora na moguće zabranjene, odnosno štetne posledice njegovog ponašanja itd.

I drugo, da Vlada u komunikaciji sa Narodnom bankom Srbije i Upravom za sprečavanje pranja novca, pokrene proces preispitivanja i eventualnih izmena i dopuna relevantnih zakona, koji, po oceni Poverenika, prečesto zahtevaju obradu podataka o ličnosti, i onda kada ona, po vrsti i količini podataka, očigledno nije opravdana svrhom.

Izvor: Vebsajt Poverenika, 09.03.2018.
Naslov: Redakcija