Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PLATNIM USLUGAMA: Zakonom je omogućeno da pojedine finansijske usluge mogu pružati preduzetnici i privredna društva. Narodna banka Srbije omogućava inovatorima da besplatno isprobaju svoje aplikacije za jednostavnije plaćanje


Kad se pomene plaćanje i naplata prodate robe ili usluge, prva asocijacija su banke. Međutim, te usluge mogu da pružaju sami preduzetnici i privredna društva. To je omogućio Zakon o platnim uslugama ("Sl. glasnik RS", br. 139/2014) još 2015. godine ali ni mnogi privrednici za to ne znaju i gotovo ih niko ne koristi. Zato iz Vlade podsećaju na tu mogućnost, a od Narodne banke inovatorima podsticaj – mogu besplatno da isprobaju svoje aplikacije za jednostavnije plaćanje.

Osim banaka, u Evropskoj uniji finansijske usluge pružaju i kompanije. Jedna od njih posluje u Sloveniji, a razvijena je u naučno-tehnološkom parku na Zvezdari.

"Mi već dve godine razvijamo aplikaciju 'linpej' koja omogućava da korisnici mogu da kupuju u onlajn šopovima na rate, a pošto je regulativa kod nas takva, mi nismo mogli da počnemo sa operacijama u Srbiji", kaže Miša Živić iz "Linpeja".

Da startap kompanije mogu biti konkurenti bankama, doduše samo u prenosu novca, domaći propisi dozvoljavaju više od dve godine.

Za početak nije potrebna ni licenca, samo mišljenje centralne banke da mogu da testiraju poslovni model, i to besplatno.

"Umesto dobijanja licence NBS, koja podrazumeva početni kapital između 125 i 350 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti i ispunjenje drugih regulatornih uslova koji iziskuju ne male troškove, ovde se omogućava preduzetnicima da ispitaju održivost svojih rešenja", kaže Dejan Dević iz Narodne banke.

Na taj način, dodaje Dević, preduzetnici u kontaktu sa građanima, korisnicima aplikacija, vide da li je njihov model održiv.

Zoja Kukić iz "Startit centra" objašnjava da kompanije prvo dokazuju da nešto radi i pomaže korisnicima, pa se tek onda bave "tim dosadnim delom".

"IT kompanije uglavnom beže od te regulative, jer se prosto uvek plaše, nemaju tu ekspertizu, i mogu da dođu u nemilost zakona", ukazuje Kukić.

Praksa u svetu je pokazala da su, kada savladaju propise, tehnološke firme uspešne i na polju finansijskih usluga i da to ima više prednosti.

"Broj jedan - zato što je mnogo veći broj korisnika mogao da dobije finansijsku uslugu, i broj dva - zato što su cene finansijskih usluga pale", navodi Miša Živić iz "Linpeja".

Za one koji odluče da usluge testiraju uz pomoć Narodne banke, padaju i ulaganja.

"Startapovi često ne mogu lako da dođu do izvora finansiranja i ovde se omogućava ulagačima kada vide da aplikacija već funkcioniše u realnom okruženju i vide da je proces ispratila NBS, spremniji su da ulože svoj kapital i novac nego kad to funkcioniše u virtuelnom okruženju", kaže Dević.

Krajnju dobit će, tvrde u Narodnoj banci, osetiti građani jer će dobiti modernije i bezbednije platne usluge.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragana Biberović, 10.03.2018.
Naslov: Redakcija