Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SLABA PRIMENA PROPISA U OBLASTI ENERGETIKE: Dok se ne reši problem nerazdvajanja delatnosti u Srbijagasu, Poglavlje 15 u pregovorima sa Evropskom unijom ne može biti otvoreno


Zakoni u oblasti energetike u Srbiji su mrtvo slovo na papiru, rekao je direktor Generalnog sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač i potvrdio da je Energetska zajednica već pokrenula nekoliko postupaka protiv Srbije, od kojih su neki prilično odmakli u pravno-formalnom smislu. Kopač je rekao da je, iako nije bilo sankcija zbog nepoštovanja dogovorenog, kredibilitet Srbije narušen.

Dok se ne reši problem nerazdvajanja delatnosti u Srbijagasu, Poglavlje 15 o energetici u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom ne može biti otvoreno, istakao je Kopač i dodao da je Energetska zajednica spremna da Srbiji pomogne da na evropskom putu reši probleme.

Na pitanje kako ocenjujete napredak Srbije u oblasti energetike ona je rekao da je Srbija bila prva ugovorna strana koja je prenela Treći energetski paket i to skoro u celosti, ali da se, nažalost, zakoni u oblasti energetike ne primenjuju.

"Nivo implementacije propisa nije zadovoljavajući, a ima i slučajeva kada je njihova primena u direktnoj suprotnosti sa pravom Energetske zajednice, kao na primer AERS-ova sertifikacija operatora prenosa u struji i gasu", ukazao je Kopač.

Kako je podsetio, Energetska zajednica je pokrenula postupak protiv Srbije pre nekoliko godina zbog nerazdvajanja delatnosti u Srbijagasu, a Vlada Republike Srbije je usvojila plan o restrukturiranju te kompanije koji je trebalo da se sprovede do 1. maja 2017. godine, ali se ništa od obećanog nije desilo.

"Srbija nije nigde odmakla po tom planu, ni nakon 18 meseci od njegovog usvajanja. To vrlo narušava kredibilitet vaše zemlje. Srbija rizikuje da joj se više ne veruje kada kaže da će nešto učiniti, a to ima svoje posledice po međunarodni ugled zemlje i njene odnose sa EU, ali i sa drugim zemljama i međunarodnim organizacijama", upozorio je Kopač.

Po njegovim rečima, propisi za razdvajanje operatora prenosa kao monopolističke delatnosti imaju dublji smisao. Njime se, kako je dodao, pomaže mnogo toga, nema skrivenih interesa, gradi se ono što je neophodno, kroz mrežu se transportuje gas svakog ko to želi, a potrošači znaju koga da odaberu i šta tačno i koliko košta.

"U Srbijagasu toga nema, i zbog toga trpi sve, od srpske ekonomije do budžeta. Svaki građanin Srbije, i onaj koji nikad nije imao i neće imati gas, snosi troškove neracionalnog poslovanja ove kompanije", ukazao je Kopač.

On je istakao i da se ne sprovodi sporazum koji je potpisalo preduzeće Elektromreža Srbija (EMS) sa operatorom prenosnog sistema Kosova.

"Ovaj politički problem ima negativne posledice po tehničko funkcionisanje celokupnog elektroenergetskog sistema u kontinentalnoj Evropi i usled toga zahteva hitno rešavanje i pristupanje obe strane nastavku pregovora", rekao je Kopač.

Izvor: Vebsajt Kurir, 08.03.2018.
Naslov: Redakcija