Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DO KRAJA JUNA 2015. GODINE BIĆE DONETA STRATEGIJA ZA REŠAVANJE PITANJA PROBLEMATIČNIH KREDITA, KOJA PODRAZUMEVA I UVOĐENJE OKVIRA ZA LIČNI BANKROT I PROMOVISANJE VANSUDSKOG RESTRUKTURIRANJA POTRAŽIVANJA OD PRAVNIH LICA


Pravna baza Paragraf Lex

Strategija će biti izrađena u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

"Tek nakon izrade Strategije, pristupiće se izradi zakonskog okvira, pri čemu će jedna od stavki na kojima će se detaljno raditi, ali ne i jedina, biti upravo i pravni institut ličnog bankrota. Imajući u vidu da je Strategija još uvek u postupku izrade, u ovom trenutku, nije moguće preciznije govoriti o zakonskom okviru za lični bankrot", rečeno je u centralnoj banci.

Uvođenje instituta ličnog bankrota za građane Srbije ne bi donelo ništa novo, jer već postoje prihvatjliva rešenja (reporogram, refinasiranje ili dobijanje određenog grejs perioda u otplati zajmova) za klijente banaka koji imaju finansijske probleme, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, Veroljub Dugalić.

On je kazao da je najvažnije da se građanima omogućava da zadrže lični integritet i suverenitet u raspolaganju finansijskim sredstvima, što je, smatra on, za sada kod nas prihvatljivije od institucije 'ličnog bankrota'".

Generalni sekretar UBS je ocenio da je percepcija ličnog bankrota kod većine građana Srbije "vrlo pogrešna i naivna", zato što većina građana proglašavanje ličnog bankrota doživljava kao "oslobađanje obaveza koje neko ima", a to zapravo ne znači otpisivanje dugova, već gubitak suvereniteta u raspolaganju sopstvenim stredstvima, jer dužnik dobija upravitelja koji upravlja svim novcem pristiglim na račun bankrotiranog lica.

Dugalić je podsetio da u Srbiji postoji i "licni momenat", zato što je naša sredina "prilicno konzervativna" i predočio da kada neko, eventualno, proglasi lični bankrot, to znači nije u stanju da vodi svoje finansije.

"U ovoj sredini u kojoj mi zivimo to je vrlo negativna ocena i slika o licu koje proglasi lični bankrot", rekao je Dugalić.

Izvor: Portal Ekonomske vesti, Tanjug, 11.03.2015.