Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVINE U PROPISIMA OD ZNAČAJA ZA TURIZAM: ĐAčKE EKSKURZIJE BIćE IZUZETE IZ SISTEMA JAVNIH NABAVKI; DRżAVNO SUBVENCIONISANJE ZA TURISTIčKE PROIZVODE KOJI PROMOVIšU SRBIJU


Ministarstvo frinansija i Uprava za javne nabavke trebalo bi do kraja sledeće nedelje da odluče na koji će se način đačke ekskurzije izuzeti iz sistema javnih nabavki, najavljeno je na sednici Grupacije turističkih agencija Udruženja za turizam PKS.

"Očekujemo da već sledeće nedenje bude doneto mišljenje Uprave za javne nabavke Ministarstva finansija, kako bi što pre mogli da se raspišu konkursi za ekskurzije koje će se organizovati krajem ove ili početkom sledeće školske godine", rekao je predsednik Grupacije Srđan Dživdžanović. Nakon tog prvog, kratkoročnog rešenja, tražiće se prihvatljivo dugoročno rešenje.

Postoje dva modaliteta dugoročnog rešenja - jedan je zvanično mišljenje Ministarstva finansija i Uprave za javne nabavke da za organizaciju đačkih putovanja nije potrebno raspisivati javne nabavke, a drugo rešenje je promena pravila o budžetskim javnim sredstvima, u kojem je roditeljski novac prepoznat kao budžetski.

Na sednici Grupacije turističkih agnecija predstavljen je i predlog modela podsticaja unapred organizovanog turističkog prometa stranih turista u Srbiji. Ukazujući da receptivni turizam treba da ima status izvozne grane, članovi Grupacije zatražili su da on uđe u sistem subenscija. Srđan Dživdžanović prezentovao je model koji će biti dat na raspravu i predložen Vladi, po kome bi turistička agencija koja grupi stranih turista proda zaokružen turistički proizvod koji promoviše Srbiju kao turističku destinaciju, i to u trajanju od najmanje tri noćenja, dobila određenu subvenciju po gostu. Predstavnici radne grupe za izmene i dopune Zakona o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010, 99/2011 - dr. zakon i 93/2012) predvideli su subvencionisanje receptivnog turizma, a model će biti definisan pravilnicima čija izrada sledi po usvajanju zakona. 

Izvor: Privredna komora Srbije, 11.03.2015.