Zastava Bosne i Hercegovine

KREDITNA AKTIVNOST BANAKA U FEBRUARU: Dug bankama 879 evra po glavi stanovnika


U Srbiji je kreditna aktivnost banaka u stagnaciji, pri čemu je u februaru otplaćeno više kredita, nego što je uzeto novih, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić. Predstavljajući rezultate Kreditnog biroa za februar ove godine, istakao je da osim kredita za refinansiranje, sve druge vrste kredita beleže pad.

Govoreći o kašnjenju u izmirivanju obaveza po kreditima, Dugalić je oecnio da se situacija nije bitnije promenila u odnosu na januar i naveo da je ukupno učešće kašnjenja u dugu po osnovu bankarskih kredita prošlog meseca iznosilo 15,4 odsto.

Prema rečima Dugalića, prosečna zaduženost stanovnika Srbije u februaru, u poređenju sa krajem 2014. godine, porasla je za 18 evra, tako da dug po glavi stanovnika iznosi 879 evra.

On je izrazio očekivanje da će sve banke, posebno one sa najvećim učešćem na tržištu, bez većih problema proći stres test NBS koji je dogovoren sa MMF-om kako bi se način utvrdila spremnost banaka i otpornost kada su pitanju neke vanredne situacije i najgori scenariji na finansijskom tržištu, podsetivši da je NBS ranije i bez dogovora sprovodila takve testove. 

Izvor: Tanjug, 13.03.2015.

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: