Zastava Bosne i Hercegovine

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U FEBRUARU


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju februara iznosile 10.831,8 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 351 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Veći devizni priliv u toku februara ostvaren je po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 54,5 miliona evra, prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 49,6 miliona evra i korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 31,4 miliona evra.

Veći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 100,6 miliona evra i izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 62,5 miliona evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju februara iznosile su 7.460,0 miliona evra.

Februarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu od 411 miliona evra bio je za 157,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 979,3 miliona evra.

Dinar je u februaru zadržao svoju vrednost u odnosu na evro, a Narodna banka Srbije je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 280 miliona evra kako bi smanjila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 11.3.2014.