Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O VRAĆANJU ODUZETE IMOVINE I OBEŠTEĆENJU: Mreža za restituciju traži da se poništi utvrđeni koeficijent obeštećenja za oduzetu imovinu


Vlada Republike Srbije utvrdila je koeficijent obeštećenja vlasnika oduzete imovine posle Drugog svetskog rata, tako da bi oni trebalo da dobiju nadoknadu u iznosu od 15 odsto od procenjene vrednosti, rekao je predsednik Mreže za restituciju Mile Antić.

On je rekao da ne zna na osnovu kojih parametara se došlo do tako "mizernog" procenta obeštećenja (0,15) i da će Mreža tražiti da se poništi.

"Fond za restituciju je prazan i ni za tako malo obeštećenje nema novca, a i u budžetu je predviđen mali iznos", rekao je Antić.

Dodao je da je Mreža za restituciju pre godinu dana tražila od Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije podatke o tome da li je vlasnik Delte Miroslav Mišković platio više hektara građevinskog zemljišta u Beogradu i gde je taj novac jer je 50 odsto trebalo da završi u Fondu za restituciju, ali nije dobila odgovor.

Antić je rekao da se državna imovina topi, a da para u budžetu nema pa bi vlasnici oduzete imovine nadoknadu mogli da očekuju tek naredne godine.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020) omogućeno je da vlasnici naknade do 1.000 evra dobiju odjednom celokupan iznos.

Rok za utvrđivanje koeficijenta bio je mart prošle godine, pa je odložen za ovu godinu.

Novim propisima o restituciji predviđeno je da se bivši vlasnici obeštete naturalno ili novčano, državnim obveznicama, a usvajanje tog zakona je bio jedan od uslova da Srbija stekne status kandidata za članstvo u EU.

Obeštećenje za imovinu koja nije mogla da bude vraćena u naturalnom obliku je u obveznicama denominovanim u evrima, a isplaćuje se jednom godišnje tokom 12 godina.

Predviđeni su i izuzeci za one koji su na dan primene zakona bili stariji od 70 godina i njima će obveznice biti isplaćene u roku od pet godina, a za starije od 65 godina isplaćivaće se u roku od 10 godina.

Za obeštećenje je zakonom predviđeno ukupno dve milijarde evra jer je procenjeno da taj iznos neće ugroziti makroekonomsku stabilnost u Srbiji.

Vrednost imovine koja ne može biti vraćena je oko 15 milijardi evra, a država je odustala od supstitucije oduzete imovine, što traži Mreža za restituciju, sa obrazloženjem da nema toliko imovine.

Izvor: Vebsajt Danas, 05.02.2021.
Naslov: Redakcija