Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKONI O TRGOVINI, O OGLAŠAVANJU I O ZAŠTITI POTROŠAČA: Prodavac je obavezan da robu proda za sumu koja je naznačena na proizvodu ili prodajnom mestu. To se odnosi i na raf u radnji i na sajt u elektronskoj prodavnici


Trgovac je prema zakonu obavezan da robu proda po ceni koja je istaknuta na proizvodu ili prodajnom mestu. To se odnosi i na raf u radnji, i na sajt u elektronskoj prodavnici. Potrošači ne treba da pristanu da plate veću cifru od one koja je naznačena već to treba da prijave inspekciji ili organizacijama za zaštitu potrošača. Prodavcima su zaprećene kazne za nejasno istaknute ili pogrešno postavljene cene. Često se dešava i da su one izmešane na rafu. Međutim, kupci se retko žale na ove probleme. Često, prilikom većih nabavki, tek kada stignu kući na računu vide da im je drugačije naplaćeno.

Mladen Alfirović, šef pravnog tima Nacionalne organizacije potrošača Srbije, ističe da i kod onlajn kupovine trgovci moraju robu da prodaju po ceni koja je istaknuta na sajtu, jer je i to sredstvo oglašavanja. Navodi slučaj koji je rešavala njegova organizacija, a u kome je trgovac pokušao proizvod da naplati skuplje od cifre na koju ga je oglasio.

- Jedna gospođa je putem interneta poručila sokovnik za koji je na sajtu bila istaknuta senzacionalna cena, iznos sniženja od 90 odsto - objašnjava Alfirović. - Proizvod koji je koštao 25.000, sada je stajao 2.500 dinara. Popunila je sve što je trebalo, dobila je potvrdu da je naručila robu i platila je.

Kada je sve realizovano, dodaje, dobila je odgovor trgovca da je došlo do neke greške, da cena koja je na sajtu nije ispravna, kao i da postoji sniženje, ali ne u tom procentu. Znala je svoja prava kao potrošača i napravila je snimak sajta koji je sačuvala.

- Naša organizacija obratila se prodavcu i poslali smo mu opomenu pred tužbu - ističe Alfirović. - Pozvali smo se na Zakon o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 52/2019), Zakon o oglašavanju ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016 i 52/2019 - dr. zakon), i Zakon o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014, 6/2016 - dr. zakon i 44/2018 - dr. zakon) koji propisuju da je trgovac u obavezi da proda robu po ceni koja je javno istaknuta, odnosno oglašena.

Prodavac je prvo tvrdio da to nije tačno, ali kada su mu dostavljeni dokazi pristao je da ispoštuje zakonske propise. Kupac je, na kraju, dobio sokovnik po ceni koja je bila istaknuta na sajtu.

U situacijama kada potrošači naruče putem interneta proizvod po sniženoj ceni, a trgovac im saopšti da više nemaju taj artikal, ne može ništa da se uradi. Možda je tvrdnja prodavca tačna, a moguće je i da se koristi kao izgovor, dok oglašena snižena cena služi kao mamac. U takvim okolnostima nema načina da nekog naterate da vam proda nešto čega nema.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. Talijan, 06.02.2020.
Naslov: Redakcija