Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DOSTUPAN SERVIS ZA PITANJA U VEZI PROMENE NAZIVA ULICA, ADRESE I ZAMENE DOKUMENATA


Vlada Republike Srbije saopštila je da je građanima dostupan kontakt servis na kom mogu da postave sva pitanja i nedoumice u vezi sa ažuriranjem adresnog registra i promenom naziva ulica, adrese i zamene dokumenata, kao i da prijave institucije koje im traže novčanu naknadu za zamenu dokumenata.

Mejl adresa kontakt servisa je: moja.adresa@gov.rs

Inicijativu za uspostavljanje adresnog registra pokrenula je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, još kao ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara.

Prema procenama pre pokretanja ovog projekta, više od tri miliona građana imalo je prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega je više od dva miliona bilo prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice.

Ažuriranjem adresnog registra u Srbiji uvodimo red u državu i modernizujemo državnu upravu u Srbiji. Za projekat je izdvojeno oko pet miliona evra i želeli smo da obezbedimo da sva naselja u Srbiji dobiju tablice sa nazivima ulica i kućnim brojevima, kako bismo rešili situaciju koja je stvarala veliki broj problema građanima, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

U adresnom registru Republike Srbije na početku prošle godine evidentirano je 54.859 ulica, a nakon ažuriranja adresnog registra, utvrđeno je da Srbiji nedostaje još 66.480.

Republički geodetski zavod u decembru 2018. godine, izradio je elaborate uličnih sistema u svim gradovima i opštinama u Srbiji.

Konačan upis adresa može se izvršiti tek nakon imenovanja ulica od strane jedinica lokalnih samouprava.

Vlada apeluje i na sve ostale jedinice lokalne samouprave u Srbiji koje to nisu učinile, da imenuju sve ulice za koje su izrađeni elaborati, kako bi svojim građanima što pre obezbedili bolji i jednostavniji život.

Podsećamo i da je Vlada Republike Srbije nedavno usvojila na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, zaključak kojim se građani oslobađaju troškova izdavanja ličnih karata sa čipom i trajnih ličnih karata u slučaju upisivanja adrese prebivališta nakon utvrđivanja naziva ulica i kućnih brojeva za one ulice koje ih prethodno nisu imale.

Izvor: Vebsajt Vlade, 08.02.2019.
Naslov: Redakcija