Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O PODSTICAJIMA INVESTITORU DA U REPUBLICI SRBIJI PROIZVODI AUDIOVIZUELNO DELO: Procenat povraćaja novčanih sredstava investitoru povećan sa dosadašnjih 20 na 25 odsto i to tek nakon što se investicija u potpunosti realizuje i potvrdi nezavisnom revizijom, a odnosi se isključivo na kvalifikovane troškove, to jest plaćanja koja se vrše domaćim pravnim i fizičkim licima


Vlada Republike Srbije, na predlog Ministarstva privrede, donela je novu Uredbu o podsticajima investitoru da u Republici Srbiji proizvodi audiovizuelno delo ("Sl. glasnik RS", br. 10/2018), kojom je procenat povraćaja investitoru povećan sa dosadašnjih 20 na 25 odsto.

Time je značajno povećana konkurentnost Srbije kao lokacije za snimanje.

Pored toga za ovu godinu dupliran je i budžet za ovaj program sa ranijih 400 na 800 miliona dinara.

"Upravo zahvaljujući efektima ovog programa u protekle dve godine, podržavali smo predlog Ministarstva privrede i same industrije za dodatnim povećanjem podsticaja, kao i povećanjem budžeta programa", istakla je predsednica Vlade, Ana Brnabić.

Ona je dodala da privlačenje kvalitetnih filmova, serija, visokobudžetnih reklama, vizuelnih efekata, animacije i brojnih digitalnih formi upošljava velikih broj Srba i promoviše našu zemlju u svetu. "Sada imamo zadatak da pronađemo investitore za dodatna TV i filmska studija kao i da obučimo veći broj filmskih radnika na čemu već radimo sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a obuke će početi u toku ove godine", rekla je Brnabić.

Program podsticaja podrazumeva povraćaj procenta uloženih sredstava domaćeg ili stranog investitora u proizvodnju audiovizuelnog dela u Srbiji i to tek nakon što se investicija u potpunosti realizuje i potvrdi nezavisnom revizijom, a odnosi se isključivo na kvalifikovane troškove, to jest plaćanja koja se vrše domaćim pravnim i fizičkim licima.

Za prve dve godine postojanja programa, podržana je proizvodnja 37 domaćih i međunarodnih audiovizuelnih projekata, što je Srbiji donelo više od 30 miliona evra investicija.

U toku je realizacija još oko 20 projekata, a očekuje se da će, uz dodatni podsticaj od 25 odsto godišnje moći da se ostvari znatno više investicija.

Srpski program podsticaja, koji već dve godine sprovodi Ministarstvo privrede, a administrira Filmski centar Srbije, jedinstven je u svetu, posebno u Evropi, jer obuhvata i produkciju TV reklama, vizuelnih efekata, svakog oblika digitalnog audiovizuelnog sadržaja, uključujući i nove formate poput virtuelne i proširene realnosti (VR i AR-a).

Organizacija "Film in Serbia" već gotovo deset godina radi na međunarodnoj promociji Srbije kao lokacije za snimanje projekata i daje značajan doprinos da program podsticaja privuče veliki broj stranih produkcija i pomogne rast privrede naše zemlje.

U toku ove godine, Filmski centar Srbije i "Film in Serbia" zajedno će promovisati novi, unapređeni program na svim najvažnijim svetskim festivalima..

Izvor: Vebsajt Novosti, 10.02.2018.
Naslov: Redakcija