Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK ZA INFORMACIJE: Promeniti odnos prema zaštiti podataka o ličnosti


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ponovio je večeras da država mora radikalno da menja odnos prema oblasti zaštite podataka o ličnosti.

''Kada jedna tranziciona zemlja počne da implementira takve standarde zaštite privatnosti na koje jednostavno nismo navikli decenijama onda to podrazumeva puno ozbiljniji napor”, rekao je Šabić u Beogradskoj hronici na RTS-u.

Kako kaže, to podrazumeva strateški pristup, edukaciju, ozbiljan rad i sa građanima i sa onima koji se bave podacima, a mi smo doneli jedan zakon i zaključili da će to poverenik sa svojom ekipom da radi.

Navodeći da su neke tranzicione zemlje menjale školske programe da bi deca stekla predstavu o tome kakav je značaj kontrole i zaštite podataka, poverenik kaže da mi to propuštamo i zbog toga imamo sve ozbiljnije probleme.

''I pre nekoliko godina sam upozoravao na fenomen krađe identiteta i različite varijacije i štete koje mogu da proizađu. Praksa je to potvrdila, a bojim se da će potvrđivati sve žešće ako se odnos države prema zaštiti podataka o ličnosti ne promeni. Ne kažem da će iza svake provale u bazu podataka da dođe do ogromne krađe identiteta, ali može da dođe i u svetu dolazi ali će sve češće dolaziti i ovde'', rekao je Šabić.

Kako kaže, glavni problem kod nas u zaštiti podataka o ličnosti nije teško nasleđe, već odsustvo predstave dimenzije tog zadatka.

''Srbija je prošla težak period i to objašnjava neke stvari, ali moramo da shvatimo ozbiljnost problema'', rekao je Šabić.

Komentarišući slučaj ''izvršitelja'' Šabić je rekao da država kada uvodi u svoj pravni poredak razne institucije koje nisu postojale u našoj pravnoj istoriji i poretku - izvršitelje, notare komunalnu policiju to radi na pravi način.

Izvor:

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je: