Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: JAVNI FUNKCIONERI KRŠE ZAKON KADA KORISTE JAVNE RESURSE ZA POLITIČKU PROMOCIJU


Agencija za borbu protiv korupcije je pre par dana indirektno poručila javnosti da funkcioneri krše zakon, saopštivši da nosioci javnih funkcija uprkos upozorenjima nastavljaju da koriste javne resurse i funkcije za promociju političkih stranaka i koalicija. Agencija je navela da ponašanje funkcionera ostavlja prostor sumnji da posete elektranama, kopovima, drugim javnim preduzećima i javnim ustanovama, kao i susrete koje imaju na državnoj funkciji, koriste u svrhu izborne kampanje.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija za Danas kaže da ima stvari za koje se lako može utvrditi da su kršenje odredbi Zakona o Agenciji. „To su situacije u kojima korisnik javnih resursa, bilo da je to ministar, direktor nekog javnog preduzeća ili gradonačelnik, ode negde i govori o stranačkim stvarima, bilo da je kampanja ili ne. Prekršaj postoji i kada funkcioner službenim vozilom dolazi na stranački skup“, objasnio je Nenadić.

Ipak, postoji neuređeni deo zloupotrebe javnih resursa, na primer, kada se sprovodi navodno redovna aktivnost koja se tempira za političku promociju. Prema njegovim rečima, dobro je što Agencija upozorava funkcionere.Bilo bi još bolje kada bi bili izneti podaci i o konkretnim slučajevima u kojima se sumnja ili ispituje da li je došlo do kršenja zakona, na primer, da li su direktno korišćeni neki javni resursi za potrebe političke promocije, ukoliko ih ima, zaključio je Nemanja Nenadić.

Đorđe Vuković za naš list navodi da bi javna prozivka funkcionera mogla da bude štetna, ali da Agencija može javno da izriče mere upozorenja ili da kazni one koji se ogreše o zakon.

Izvor: www.danas.rs , L. Valtner