Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O METROLOGIJI: Sve dokle se na električnom brojilu nalaze plombe, na osnovu kojih se može vizuelno utvrditi da li je merni uređaj baždaren, on se tretira kao ispravan


Električna brojila, uređaji koji mere utrošak struje u domaćinstvu, moraju da budu obeležena posebnim plombama koje označavaju da su ona ispravna, odnosno pravilno baždarena. Mnoga od njih to nisu, pa se često dešava da zbog toga Elektrodistribucija potrošače optuži kako su nelegalno koristili struju, kažu u Udruženu za zaštitu potrošača Prosperitet iz Novog Sada.

“Često dobijamo reklamacije i pritužbe građana na Elektrodistribuciju, iz svih gradova u Srbiji. Jedan zajednički imenitelj svim tim pritužbama je - aljkavost u radu i neodgovornost (nadležnih)”, kaže predstavnik tog udruženja, inženjer, Radomir Ćirilović.

On dodaje kako je to kontinuirana loša praksa, i problem koji se ne otklanja, i pored toga što su domaća udruženja za zaštitu potrošača “mnogo puta intervenisali u vezi sa (ovim) pitanjem”.

“Skrećemo pažnju na često neosnovane optužbe Elektrodistibucije da pojedini građani koriste električnu energiju mimo mernog uređaja, odnosno optužuju ih da kradu struju, prosto rečeno. Međutim, to ničim ne dokazuju. U praksi imamo puno predmeta gde oni zaista nemaju materijalni dokaz za takvu tvrdnju”, kaže on.

Ćirilović kaže i da u Elektrodistribuciji na taj način čine nepoštenu poslovnu praksu tako što potrošača “dovode u zabludu”.

“Dakle šta se dešava u slučaju da Elektrodistribucija dođe i otvori orman (ili neki njihov inkasant), on zatekne kobajagi, što bi narod rekao otkinutu plombu”, dodaje Ćirilović.

On podseća da plombe na brojilu ne sme niko da dira i koje govore kada je baždaren merni uređaj.

Tamo ima utisnuto koja je godina (023, 022, 012…) kada je baždaren uređaj.

Sve dokle se tu nalaze plombe, na osnovu kojih se vizuelno može utvrditi da li vam je merni uređaj baždaren, on se tretira kao ispravan.

“Mi imamo 3,6 miliona mernih uređaja u Srbiji. Od toga, po nekoj našoj evidenciji i informaciji, saznanjima, negde oko 600.000 se samo uredno održavaju i baždare, shodno Zakonu o metrologiji ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016), Zakonu o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014, 95/2018 - dr. zakon, 40/2021, 35/2023 - dr. zakon i 62/2023), Uredbi o uslovima isporuke i snabdevanja električnom energijom ("Sl. glasnik RS", br. 84/2023) i drugim aktima, odnosno podzakonskim aktima”, objašnjava Ćirilović.

On podseća da je, u vezi sa svim mernim uređajima, krucijalni i esencijalni zakon, osim Zakona o energetici i Zakon o metrologiji.

Kako objašnjava, prema zakonu, korisnici mernih uređaja, dužni su da podnose na overavanje merila u skladu sa Zakonom o metrologiji i propisima donetim na osnovu ovog zakona.

Zatim, dužni su da vode evidenciju o merilima koja sadrži, naročito, podatke o početku, upotrebi, kao i o održavanju i upotrebi merila, u skladu sa propisima.

Vlasnici, odnosno, korisnici merila dužni su da merilo koje više ne upotrebljavaju na vidnom mestu označe oznakom merilo nije u upotrebi.

Kako dodaje Ćirilović, jedan od bitnih propisa je Pravilnik o vrstama merila koja podležu zakonskoj kontroli ("Sl. glasnik RS", br. 37/2021 i 84/2022).

Odredba člana 26. Zakona o metrologiji, govori nam da je obaveza imaoca, odnosno korisnika merila (ne samo što se tiče brojila, nego i gasomera, vodomera i ostalog) a bliže se reguliše (navedenim) pravilnikom gde se tačno kaže u kom roku merilo mora da se baždari, podseća on.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Čedomir Savković, 10.01.2024.
Naslov: Redakcija