Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OBLIGACIONIM ODNOSIMA: Za odštetu za povrede nastale prilikom ulaska i izlaska iz autobusa građani se obraćaju GSP-u. Rok za potraživanje naknade štete iznosi tri godine od momenta kada je oštećeni saznao za štetu. Potraživanje zastareva pet godina otkad je šteta nastala


Za uređenje autobuskih stajališta, kao i njihovo čišćenje u smislu obaveštavanja nadležnih službi, zadužena je Direkcija za javni prevoz. Ipak, za odštetu za povrede nastale prilikom ulaska i izlaska iz autobusa obraćaju se GSP.

GSP plaća i odštetu ukoliko se putnik okliznuo prilikom ulaska ili izlaska iz vozila.

Svaki putnik u javnom prevozu osiguran je bez obzira na to ima li kartu ili ne, a takođe su osigurani i putnici na stajalištima koji zadobiju povredu dok ulaze ili izlaze iz vozila.

Rok za potraživanje naknade štete regulisan je Zakonom o obligacionim odnosima ("Sl. list SFRJ", br. 29/78, 39/85, 45/89 - odluka USJ i 57/89, "Sl. list SRJ", br. 31/93, "Sl. list SCG", br. 1/2003 - Ustavna povelja i "Sl. glasnik RS", br. 18/2020) i iznosi tri godine od momenta kada je oštećeni saznao za štetu. Potraživanje zastareva pet godina otkad je šteta nastala.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Kurir, 09.01.2024.
Naslov: Redakcija