Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZU NA DOHODAK GRAĐANA: Neoporezivi mesečni iznos zarade iznosi 25.000 dinara


Neoporezivi iznos zarade povećan je od 1. januara ove godine, sa doskorašnjih 21.712 dinara, koliko je iznosio u toku 2023. godini, na 25.000 dinara mesečno. To je predviđeno Zakonom o izmenama Zakona o porezu na dohodak građana ("Sl. glasnik RS", br. 92/2023). Prvo naredno usaglašavanje neoporezivog iznosa zarade sa godišnjim indeksom potrošačkih cena biće 2025. godine. Izmenama ovog zakona predviđeno je i produženje perioda primene postojećih poreskih olakšica za zapošljavanje novih lica u vidu prava na povraćaj dela plaćenog poreza po osnovu zarade novozaposlenog lica u procentu od 65 do 75 odsto, sa 31. decembra 2023. godine na 31. decembar 2024. godine.

Kako objašnjava Svetlana Budimčević, iz Unije poslodavaca Srbije, ne postoji grupa privrednika kojoj ovo povećanje neoporezivog dela zarada ne odgovara.

- Svim poslodavcima koji imaju veći broj zaposlenih ovo predstavlja značajno rasterećenje. Iako smo računali da će neoporezivi deo biti povećan, ovo sada je zaista značajno povećanje i time predstavlja i značajnu uštedu za mnoge firme. Jer svako će na ovaj način da uštedi, ali je pitanje ko će to da usmeri na rast zarada, ko na neke druge stvari. Ipak, trebalo bi podsetiti da je pre deset godina neoporezivi iznos zarade iznosio tačno 11.000 dinara - podsetila je Budimčevićeva.

Povećanje ovog iznosa znači i onim firmama koje isplaćuju minimalac, s tim što se poslodavci zalažu da taj neoporezivi deo zarada bude u rangu minimalne cene rada, odnosno da minimalac bude u potpunosti neoporezovan. Jer minimalna zarada bi trebalo da se isplaćuje kada je firma u finansijskim i ostalim poslovnim problemima, što često nije slučaj.

Podsećanja radi, neoporezivi iznos zarade se primenjuje kod obračuna i plaćanja poreza na zarade i naknade zarade. Iznos je u primeni do 31. decembra 2024. godine. Iako značajna većina privrednika uspeva da izmiri svoje obaveze na vreme, očigledno je ovo ipak veći problem no što je bio pre godinu dana, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje “Siva ekonomija i bezgotovinsko plaćanje u Srbiji”. Na pitanje koji od sledećih odgovora najbolje odslikava dinamiku uplate pripadajućih poreza i doprinosa na zarade zaposlenih u vašem preduzeću, učesnici ankete su u 84,8 odsto slučajeva u toku 2023. godine priznali da uspevaju da izmire te obaveze, za razliku od 2022, kada je 91 procenat njih to uspevao.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, M. Brakočević, 09.01.2024.
Naslov: Redakcija