Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O REGISTRU POTROŠAČA KOJI NE ŽELE PRIMATI POZIVE I/ILI PORUKE U OKVIRU PROMOCIJE I/ILI PRODAJE TELEFONOM: Potrošači koji ne žele da primaju pozive trgovaca putem telefona i sms/mms poruka u svrhu prodaje proizvoda ili usluga, mogu da se upišu registar "NE ZOVI", a svi operatori mobilne i fiksne telefonije obavezni su da to omoguće svojim korisnicima


Potrošači koji ne žele da primaju pozive trgovaca putem telefona i SMS ili MMS poruka u svrhu prodaje proizvoda ili usluga mogu da se upišu u registar "Ne zovi" koji je 5. januara počeo sa radom.

Ovo je objavilo je Ministarstvo trgovine ističući da je registar osnovan radi zaštite prava potrošača, a u skladu sa Zakonom o zaštiti prava potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 88/2021).

- Svi operateri mobilne i fiksne telefonije obavezni su da to omoguće svojim korisnicima - navode u Ministarstvu. - Registar će se voditi pri Regulatornom telu za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL, tako da će provera brojeva telefona upisanih u ovaj registar biti omogućena na internet stranici RATEL-a.

Formiranje registra "Ne zovi" obavezuje trgovce da, pre nego pozovu bilo koji broj, provere da li se on nalazi na listi onih koji ne žele da primaju pozive u kojima se nude roba ili usluge. Propisane su i novčane kazne za trgovce koji pozivaju građane čiji su brojevi upisani u registar.

Predviđeno je da upis ili ispis pojedinog broja u registar "Ne zovi" može da zatraži samo korisnik telefonskog broja, a zahtev će moći da se podnese preko aplikacije, elektronskim putem ili podnošenjem zahteva u poslovnim prostorijama operatora. Potrošač koji podnosi zahtev svom operatoru radi upisa telefonskog broja u registar ne dostavlja prvi put svoje lične podatke, jer oni već postoje u bazi operatora i pribavljeni su u trenutku zaključenja potrošačkog ugovora.

Obrazac zahteva za upis ili ispis iz registra “Ne zovi” može se preuzeti ovde.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Novosti, 05.01.2024.
Naslov: Redakcija