Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RAST KAMATNIH STOPA ZBOG PORASTA EURIBORA


Zbog konstantnog rasta euribora, kamatne stope od koje zavisi i iznos rate za otplatu zaduženja u evrima, već su značajno uvećane mesečne rate za stambene kredite. Ekonomisti procenjuju da će tokom 2023. euribor i dalje rasti, ali da ipak neće dostići istorijski maksimum od pet odsto iz 2008. godine.

Iako postoje drugi instrumenti monetarne politike kojima centralne banke mogu da odgovore na krizu, kao što su obavezne rezerve, najefektivnije sredstvo je podizanje kamatne stope, objašnjava naučni saradnik Beogradske bankarske akademije Mihailo Đukić. Cena daljeg pooštravanje monetarne politike biće, sasvim izvesno, usporavanje ekonomske aktivnosti. Đukić je upozorio da zato postoji rizik da se ponovi scenario iz 70-ih godina 20. veka.

Evropska centralna banka odlučila se ipak sredinom decembra za umerenije monetarno pooštravanje, podižući kamatne stope za 0,5 procentualnih poena, kako bi obuzdala inflaciju.

Federalne rezerve SAD-a i Banka Engleske su takođe krenuli sa usporavanjem podizanja cene novca. Međutim, poruke ključnih centralnih banaka u svetu su da će se povećanje kamatnih stopa ipak nastaviti jer je inflacija i dalje previsoka a procenjuje se i da će predugo ostati iznad ciljanog nivoa.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 09.01.2023.
Naslov: Redakcija