Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Otvaranje bolovanja zaposlenog u slučaju zaražavanja virusom covid-19 van mesta svog prebivališta


• U slučaju zaražavanja zaposlenog virusom covid-19 potrebno je da se zaposleni obrati nadležnoj kovid ambulanti doma zdravlja gde osiguranik ima karton, odnosno izabranog lekara, u kojoj se otvara bolovanje usled privremene sprečenosti za rad i dobija doznaka u cilju regulisanja statusa zaposlenog kod poslodavca •

Život i rad u uslovima aktualne pandemije kovida -19 pored toga što utiče na život svakog pojedinaca, nesporno ima uticaja i na radnopravni odnos zaposlenih kod poslodavaca kako na samu organizaciju rada, tako i na činjenicu da u slučaju pozitivnog nalaza na koranavirus, zaposleni se treba izolovati i lečiti u skladu sa propisima Zakona o zaštiti stanovništva od zarazne bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016, 68/2020 i 136/2020) kao i opravdati svoje odsustvo sa rada u skladu sa odredbom člana 103. Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje).

Da bi zaposleni opravdao odsustvo sa rada kod poslodavca usled lečenja od zaražavanja virusom kovida-19, u skladu sa propisima radnog prava, zaposleni mora dostavljati odgovarajuću potvrdu o privremenoj sprečenosti za rad i otvarati bolovanje u cilju regulisanja svog statusa kod poslodavca.

U praksi se javljaju sve češće nedoumice u vezi procedure otvaranja bolovanja zaposlenih u slučaju zaražavanja virusom kovida-19, pogotovo u situacijama kada se zaposleni zarazi i bude pozitivan na koranavirus, te mora biti u izolaciji do ozdravljenja, a fizički se nalazi van mesta svog prebivališta.

Naime, u pomenutim situacijama postavilo se pitanje mogućnosti otvaranja bolovanja ukoliko se zaposleni nalazi van mesta svog boravišta budući da kovid ambulanta van mesta boravka zaposlenog može odbiti da otvori bolovanje zaposlenom uz obrazloženje da se to može učiniti isključivo u kovid ambulanti mesta boravišta zaposlenog.

Povodom pomenute situacije ukazujemo na postojeće odredbe člana 76. Zakona o zdravstvenom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 25/2019- dalje: Zakon)kojima se utvrđuje da sprečenost za rad osiguranika nastupa danom kada izabrani lekar utvrdi da osiguranik nije sposoban za obavljanje svog rada zbog bolesti ili povrede, odnosno danom kada izabrani lekar utvrdi potrebu za negu člana uže porodice osiguranika ili kada ustanovi drugi propisani razlog za privremenu sprečenost za rad osiguranika.

Što se tiče otvaranja bolovanja to može samo izabrani lekar ili drugi stručno medicinski organ koji odlučuju o privremenoj sprečenosti za rad, prema tome, bolovanje se može otvoriti samo kod izabranog lekara, a drugi lekari pružaju samo hitne medicinske intervencije ali ne otvaraju bolovanja.

Tako da je pitanje u kom slučaju drugi lekari van mesta boravišta mogu da otvore bolovanje po izuzetku. Primera radi, član 76. stav 3. Zakona, propisuje da ako je osiguranik bio na stacionarnom lečenju ili ako je privremena sprečenost za rad nastala za vreme njegovog boravka u inostranstvu, kao i u drugim opravdanim slučajevima u kojima osiguranik nije mogao da se javi izabranom lekaru, odnosno nije mogao da ga obavesti o razlozima za sprečenost za rad, po predlogu izabranog lekara, prvostepena lekarska komisija može dati ocenu o sprečenosti za rad osiguranika za period duži od tri dana pre javljanja izabranom lekaru.

U skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju, zaposlenom licu bolovanje može da otvori samo izabrani lekar.

Međutim, kako se situacija sa kovidom- 19 može posmatrati kao "vanredno stanje", u pomenutom slučaju ne ide se kod izabranog lekara, već u nadležnu kovid ambulantu doma zdravlja gde osiguranik ima karton, odnosno izabranog lekara, i u toj ambulanti se otvara bolovanje i dobija se doznaka.

Ova situacija nije normirana, već proizilazi iz prethodno navedenog propisa da bolovanje otvara izabrani lekar u skladu sa članom 76. Zakona.

U situaciji kada je zaposleni van mesta prebivališta, i ukoliko je lice primorano da tamo ostane, po povratku treba da se javi u kovid ambulantu ako nije prošao period karantina, odnosno izabranom lekaru ako je prošao period karantina koji će evidentirati privremenu sprečenost za rad.

Kako izabrani lekar, a saglasno tome i kovid ambulanta može da utvrdi privremenu sprečenost za rad do tri dana unazad, dokumentacija će se službenim putem proslediti lekarskoj komisiji koja će doneti ocenu o opravdanosti privremene sprečenosti za rad i duže od tri dana unazad.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 11.01.2022.