Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRT ZAKONA KOJIM SE UREĐUJE STEČAJ PREDUZETNIKA: Administrator, neka vrsta stečajnog upravnika za preduzetnike, bio bi zadužen za popis imovine preduzetnika, a u budućnosti i građana, njegovih poverilaca i dugova. On bi tražio način kako da se od te imovine isplate poverioci


Koji put prolazi firma od prezaduženosti do bankrota, zakon je odavno precizirao. Kada, pod kojim uslovom i pod čijim nadzorom taj put prolaze preduzetnici, još se ne zna.

Ministarstvo privrede formiralo je radnu grupu koja treba da sastavi predlog zakonskog rešenja. Kada bude regulisano ovo pitanje, bićemo korak bliži donošenju Zakona o ličnom bankrotu, koji će garantovati isplatu obaveza i prezaduženih građana.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu privrede, primena postojećeg stečajnog okvira u Srbiji ograničena je samo na pravna lica. Zakon o stečajnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 84/2004 i 85/2005 - dr. zakon) iz 2004. godine omogućavao je pokretanje stečajnog postupka preduzetnika, ali u praksi taj institut nije primenjivan, tako da je ukinut Zakonom o stečaju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 - dr. zakon, 71/2012 - odluka US, 83/2014, 113/2017, 44/2018 i 95/2018) 2010. godine.

- Uređenje stečaja preduzetnika je predviđeno Programom za rešavanje problematičnih kredita ZA PERIOD 2018-2020. GODINE ("Sl. glasnik RS", br. 105/2018 i 46/2019) - kažu u Ministarstvu privrede.

- Potrebno je pripremiti predlog zakonskog rešenja kojim se uređuje stečaj preduzetnika. Obrazovana je radna grupa za izradu nacrta zakonskog rešenja. Prilikom izrade nacrta razmotriće se i usklađenost rešenja sa propisima EU.

Radna grupa sastavljena je od predstavnika Ministarstva privrede, Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, Privrednog apelacionog suda, Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, NALED, advokata, Kabineta predsednika Vlade i licenciranih stečajnih upravnika.

- Suština je da nađemo rešenje za bankrot preduzetnika. Oni su između privrednog i fizičkog lica - objašnjava Jasmina Radovanović iz NALED.

- Njihovo poslovanje reguliše Zakon o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 - dr. zakon, 5/2015, 44/2018, 95/2018 i 91/2019), ali se smatraju fizičkim licima. Još nije rešeno na nivou radne grupe da li će se ići na izmene i dopune Zakona o stečaju ili će se formulisati poseban zakon. Zakon mora da reši ko bi upravljao bankrotom preduzetnika, da li bi to bio stečajni upravnik ili neka vrsta administratora.

Cilj je da ne budu godinama zarobljeni u dugovanjima, već da se u nekom efikasnom roku to reši. Postupci bi bili ograničeni na neki način. Mora se definisati stečajni uslov, gde je prag, možda dugovanje od 50.000 evra. Onaj ko je jednom prošao stečaj, ne bi mogao ponovo.

Administrator, neka vrsta stečajnog upravnika za preduzetnike, bio bi zadužen za popis imovine preduzetnika, a u budućnosti i građanina, njegovih poverilaca i dugova. On bi tražio način kako da se od te imovine isplate poverioci.

- U tom procesu bi dolazilo i do otpisa dela dugovanja, poput stečaja pravnih lica - kaže Jasmina Radovanović.

- Zakonom trenutno nije moguće trgovati dugovima fizičkih lica. To bi moglo da se reguliše, ali je potreban ozbiljan nadzor nad radom agencija i investicionih fondova koji se time bave.

Narodna banka Srbije je potvrdila da je uvođenje pravnog okvira za stečaj preduzetnika prvi korak ka eventualnom uvođenju stečaja fizičkih lica u budućnosti.

- To je predviđeno Programom za rešavanje problematičnih kredita za period 2018-2020, koji predstavlja strateški dokument usvojen od strane Vlade Republike Srbije - kažu u NBS.

- U skladu sa ovim dokumentom donet je Akcioni plan Vlade Republike Srbije za sprovođenje Programa kojim je određeno Ministarstvo privrede kao organ odgovoran za pripremu predloga zakonskog rešenja kojim se uređuje stečaj preduzetnika.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Ca. - S. B., 08.01.2021.
Naslov: Redakcija