Zastava Bosne i Hercegovine

KRIZNI ŠTAB: Postojeće mere ostaju na snazi, škole počinju sa radom 18. januara 2021. godine


Krizni štab odlučio je da sve postojeće mere ostanu na snazi do daljeg, kao i da nema prepreke da drugo polugodište u školama počne 18. januara, kako je planirano, saopštila je ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Mere koje nastavljaju da se primenjuju su zabrana okupljanja više od pet ljudi, obavezne maske u zatvorenom, PCR testovi ili karantin od deset dana prilikom ulaska u Srbiju, ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata i tržnih centara do 20 sati, a prodavnica do 21 sat.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je posle sednice da je odlučeno da mere važe "do daljnjeg" i da neće biti organizovanog dočeka srpske Nove godine.

Procenjeno je da su uslovi takvi da nema prepreka za nastavak školske godine od 18, januara, po dinamici i pre raspusta, rekla je Kisić Tepavčević i objasnila da srednje škole idu na nastavu svake druge nedelje po pola odeljenja, a u osnovnim školama svaki drugi dan - onako kako se išlo od 1. septembra.

Pošto imamo pad učestalosti oboljevanja, planira se da u toku ove nedelje "Banjica" počinje da radi u ne-kovid sistemu, dodala je ona.

Prema njenim rečima, vakcinacija ide nesmetanim tokom i očekujemo oko 19.000 Fajzer vakcina koje ulaze u zemlju.

Kisić Tepavčević je rekla da su mere "do daljnjeg", ali Štab se sastaje svake nedelje po jednom i procenjivaće se situacija.

Ona je rekla da su prioritet za vakcine zaposleni i smešteni u gerontološkim ustanovama, zdravstveni radnici, a od 11. januara je moguće prijavljivanje za vakcinaciju i svi će biti obavešteni kada je termin za njih.

Zavisno od aktuelne epidemiološke situacije, raspoloživosti vakcine, svi koji su se prijavili za vakcinu biće obavešteni gde i kada da se jave, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je na pitanje o uznemirenosti javnosti zbog velikog broja umrlih zdravstvenih radnika, mladih ljudi, rekla da je su zdravstveni radnici najizloženiji, najopterećeniji, da se rade analize i procenjuje rizik i razlozi za najnepovoljniji ishod.

To je veliki gubitak za sve nas, ocenila je ona.

Kisić Tepavčević je rekla da Srbija sada registruje pad učestalosti obolevanja, u odnosu na nekoliko nedelja ranije, ali i da su to i dalje visoki brojevi, i dalje veliki broj umire, virus je prisutan i ne smemo da se opustimo.

Videćemo u narednom periodu da li je bilo ikakvog efekta kada su u pitanju okupljanja uoči praznika, jer vidimo da u drugim zemljama koji su praznike imali pre, usledio je porast učestalosti oboljevanja, ukazala je Kisić Tepavčević.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.01.2021.
Naslov: Redakcija