Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA: Od jula 2021. godine počinje primena novih uslova za merenje izduvnih gasova


Vozila koja su uvezena u Srbiju posle 1. marta 2014. moraće od jula na tehničkom pregledu da ispune znatno strože uslove koji se odnose na emisiju izduvnih gasova od onih koja su prvi put registrovana u našoj zemlji pre tog datuma.

Ovo predviđaju nove odredbe Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 40/2012, 102/2012, 19/2013, 41/2013, 102/2014, 41/2015, 78/2015, 111/2015, 14/2016, 108/2016, 7/2017 - ispr., 63/2017, 45/2018, 70/2018, 95/2018, 104/2018, 93/2019 i 2/2020 - ispr.). Taj akt je stupio na snagu 5. jula 2018. godine, ali je primena propisa koji se odnose na merenje izduvnih gasova odložena do 5. jula ove godine.

Neki stručnjaci smatraju da će najteže tehnički pregled proći starija vozila sa "evro 3" i "evro 4" standardom. Drugi ističu da se ne može praviti takva generalizacija već da će najveći problem imati automobili koji su prešli više stotina hiljada kilometara i oni koji nisu održavani. Svi se slažu u jednom, novi propisi su nelogični, jer kategorizacija nije napravljena prema evro standardu ili godini proizvodnje, već prema datumu registracije.

Podrazumeva se da vozilo mora da zadovolji tehničku ispravnost i kriterijume predviđene u trenutku njegove proizvodnje. Međutim, od jula će za vlasnike dva ista automobila da važe različiti propisi, odnosno strože uslove moraće da ispuni onaj koji je registrovan posle marta 2014. godine. Tako je, na primer, za vozila registrovana pre ovog datuma dozvoljena granica ugljen-monoksida pri obrtaju motora u praznom hodu 4,5 odsto, a za one posle tog datuma je 0,3 procenta.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić ističe da normativi nisu u skladu sa pravom jer će se retroaktivno primenjivati. Propis treba, kako kaže, da važi od trenutka kad je donet i građani moraju da znaju kakva su nova pravila igre. Oni koji su kupovali automobile od 1. marta 2014. do 5. jula 2018. godine sa tim nisu mogli da budu upoznati, a retko ko zna i sada da će početi njegova primena.

- Granice koje su postavljene novim propisom za merenje emisije izduvnih gasova vozila sa "evro 3" i "evro 4" standardom teško će moći da preskoče. Automobili treba da zadovolje tehničku ispravnost i kriterijume prema kojima su proizvedeni i prodati, a ne mogu se propisivati stroži uslovi od tih. Ali ima mnogo onih koji ne ispunjavaju ni te fabrički predviđene uslove, jer neće da održavaju svoje vozilo - ističe profesor Vujanić.

Ako je motor ispravan, onda na kvalitet izduvnih gasova znatno utiču katalizator i GPF filter kod "benzinaca" i DPF filter kod "dizelaša" (filteri za prečišćavanje čađi). Međutim, ovi delovi nisu bili obavezni od početka proizvodnje vozila sa "evro 3" i "evro 4" standardom tako da ih neki nemaju dok ih svi sa normom "evro 5" i "evro 6" imaju.

Mnogi vlasnici su skidali katalizatore i filtere ili su vozilo kupili bez tih delova, a u takvom stanju neće moći da prođu tehnički pregled kad stupe na snagu novi propisi.

Njihova ugradnja će prema rečima Vujanića biti udar na džep vlasnika:

- Važno je održavanje automobila, redovno čišćenje katalizatora i filtera. Ali, mnogi skinu DPF filter kad ne radi dobro. Zavisno od modela njegova cena je od 500 do 800 evra plus ugradnja. Za auto koji vredi oko 2.000 evra vlasnika će koštati više od 1.000 evra da stavi filter.

Profesor postavlja i pitanje kako će nove kriterijume da zadovolje oldtajmeri. Naglašava i da se zalaže za to da građani koriste novije automobile, ali i da njihova cena ne bude toliko visoka.

Direktor jednog od najvećih tehničkog pregleda u zemlji Aleksandra Nikolić smatra da je osnovni problem novih propisa što kategorizacija nije napravljena prema evro standardu i godini proizvodnje već prema datumu kad je vozilo prvi put registrovano u Srbiji.

- Automobili koji su registrovani posle 1. marta 2014. moraće da ispune više nego duplo strože normative koji se odnose na emisiju izduvnih gasova, od onih koji su uvezeni pre tog datuma. Prilikom merenja "dimnosti" kod dizelaša granica za registrovane pre marta 2014, u zavisnosti od njihove snage, iznosi od 2,44 do 3,22 merne jedinice, a za automobile uvezene posle tog datuma, taj nivo je 1,5 mernih jedinica - objašnjava Nikolićeva.

Vujanić i Nikolić dele mišljenje da će nove kriterijume teško moći da zadovolje starija vozila sa "evro 3" i "evro 4" standardom.

Slobodan Valdevit iz Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda kaže da nije ključno godište automobila već amortizacija:

- Kod nivoa emisije izduvnih gasova suština je u pređenoj kilometraži, a ne da li je vozilo starije ili mlađe. Ima novih vozila koja su prešla 200.000 kilometara, a ima i starih koja su malo vožena.

Vujanić smatra da su za primenu novih propisa koji se odnose na emisiju izduvnih gasova najviše zainteresovani uvoznici automobila koji prave pritisak po tom pitanju.

 - Njima je cilj da ne mogu da se registruju vozila sa "evro 3" i "evro 4" standardom i da se iz igre izbaci velika količina vozila, a da onda mora da se kupuje "evro 5" i "evro 6" - kaže Vujanić.

Aleksandra Nikolić navodi primer da je Agencija za bezbednost saobraćaja nedavno izdala uverenje za uvoz automobila iz 2007. godine sa "evro 4" standardom.

 - U tom dokumentu je zabeležen njegov nivo emisije izduvnih gasova i jasno je da taj automobil neće moći da zadovolji kriterijume koji će važiti od jula. Isto to vozilo koje je prošlo Agenciju i tehnički od polovine godine tretiraće se kao neispravno.

Izvor: Vebsajt Kurir, 09.01.2021.
Naslov: Redakcija