Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Zabranjeno je preticanje ili obilaženje kolone vozila, čak i u slučaju isprekidane linije. Kazna za ovaj prekršaj je od 15.000 do 30.000 dinara. U slučaju da se preticanje vrši preko pune linije zaprećena je kazna zatvora 30 do 60 dana i devet meseci zabrane upravljanja vozilom


Ako se krećete vozilom po putu i naiđete na kolonu od tri bicikla, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon i 9/2016 - odluka US) ne smete da ih sva tri odjednom preteknete, iako je ispred vas isprekidana linija, jer biste napravili prekršaj "preticanje kolone vozila", a kazna predviđena za to je od 15.000 do 30.000 dinara!

Ako isto uradite, a ispred vas je puna linija, i policija vas uhvati na delu, preti vam kazna zatvora 30 do 60 dana, i devet meseci zabrane upravljanja vozilom!

Saobraćajni stručnjaci slažu se da je ova stavka veoma "nespretno" definisana u Zakonu. Prosto, neverovatno je da u ovom konkretnom slučaju važe ista pravila kao za kolonu motornih vozila.

- Kada bi pisalo "ne sme se vršiti preticanje kolona motornih vozila", to bi već bilo preciznije. Ali, kako piše uopšteno, znači da isti zakon važi za kolonu od tri automobila, tri bicikla, troja kolica... A, to nije sve! U Srbiji ne važi nijedan saobraćajni znak! Jer je naloženo da svaki bude postavljen pod uglom od 87 stepeni, a to se u praksi uopšte ne poštuje. Možda je maksimum pet odsto saobraćajnih znakova regularno i važeće - objasnio je za medije profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić.

Evo još nekih zabrana...

- Traktor ili drugo sporo vozilo na punoj liniji i na otvorenom putu zabranjeno je preticati

- Vozilo sme da obiđe i na punoj liniji autobus koji stoji na stajalištu i prima putnike. Vozači su često u dilemi i često se može videti kako čekaju iza autobusa

- Ukoliko se vozač kreće unazad, u rikverc, obavezan je da sve vreme drži uključene pokazivače pravca, tj. "sva četiri"

- Parkiranje na trotoaru je dozvoljeno samo ako ostane prolaz za pešake najmanje 1.60 metara, a ne sme biti uz ivicu kolovoza.

Izvor: Vebsajt Kurir, Silvija Slamnig, 11.01.2018.
Naslov: Redakcija