Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TRGOVINA NA INTERNETU: Inspektori preporučuju proveru adrese trgovca, a u Agenciji za privredne registre da li je firma aktivna, inače možete ostati bez prava na reklamaciju onoga što vam ne odgovara ili da kupljeno nikada ne dobijete


Kupovina na internetu je jednostavnija i često jeftinija od one u prodavnicama. Zato godinama raste mnogo brže od klasične, ali rastu i glavobolje kupaca.

Tri puta proveri, jednom plati – najjednostavniji je savet za kupovinu na internetu. Inspektori kažu da treba proveriti adresu trgovca, a u Agenciji za privredne registre da li je firma aktivna. Inače možete ostati bez prava na reklamaciju onoga što vam ne odgovara ili da kupljeno nikada ne dobijete.

"Najveća teškoća je indentifikacija tog lica koje stoji iza određenog da li profila, naloga, da li stoji iza određenog sajta koje neregistrovano obavlja delatnost", objašnjava Goran Macura iz Tržišne inspekcije.

Inspektorima pomažu policija i Poreska uprava. Kažu i da im nelegalne prodavce više prijavljuju firme koje posluju po zakonu nego oštećeni građani. Ipak, prošlu godinu završili su sa deset odsto više otkrivenih firmi u sivoj zoni nego 2016. godine.

"Nisu informatički dovoljno pismeni, takođe, prosek starosti njihove opreme, recimo kompjutera, bude i do deset godina. Oprema im je zastarela, neki čak i nemaju računare", kaže Goran Radak iz NALED-a.

Jedan od prioriteta države je smanjenje sive ekonomije, i zato unapređenje i opremanje inspekcijskih službi. Osnovana je radna grupa da unapredi propise za kontrolu internet prodaje, a Zakon o poštanskim uslugama ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005, 30/2010 i 62/2014) olakšava identifikaciju prodavaca na internetu.

"Ide se na to da poštanski operateri preko kojih se distribuiraju te pošiljke identifikuju i pošiljaoca i primaoca te robe, tako da će biti manja šansa da neko fizičko lice prodaje drugom nov televizor", kaže Radak.

Trgovina na internetu je u Srbiji još u početnoj fazi, ali i u svetu je to najveća zona sive trgovine, pa mnogi imaju veoma stroge propise posebno za prodaju falsifikovane robe.

Izvor: Vebsajt RTS, Mirela Belošević, 10.01.2018.
Naslov: Redakcija