Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OLAKŠICE U POSLOVANJU PREDUZETNIKA


Sudeći po olakšicama u biznisu, nikad nije bilo povoljnije vreme za otvaranje firmi. Ova godina posebno će biti važna za one koji tek razmišljaju da pokrenu svoj posao, jer ih očekuje velika olakšica - oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za sebe, kao i do devet zaposlenih. I to nije jedino…

 - Registracija firmi elektronski -

Za početak, firme mogu elektronski da se registruju, bez papira. Onlajn registracija obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave, a e-prijava se popunjava u aplikaciji dostupnoj preko portala Agencije za privredne registre, gde je omogućeno i elektronsko plaćanje platnim karticama. Za kratko vreme se na sajtu APR objavljuje i rešenje o osnivanju.

- Oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa -

Oni koji osnivaju biznis mogu da računaju na oslobađanje od plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i poreze na zarade, kako u ovoj tako i u narednoj godini. Oslobađanje od plaćanja poreza na zarade odnosi se na zaradu preduzetnika i najviše devet novozaposlenih u njegovoj firmi.

- Time se daje značajan podsticaj razvoju preduzetništva u Srbiji i pomaže početnicima u poslovanju da uspešno prebrode prve dve godine rada, a cilj je i da ih motivišemo da odmah krenu da posluju u legalnim tokovima što sada najčešće nije slučaj - kaže Ivan Radak iz NALED-a.

- Bez pečata -

Početnici u poslovanju u ovoj godini neće morati da koriste pečat u poslovanju s bankama, a takođe nisu u obavezi da izdaju papirne fakture i dostavljaju ih partnerima poštom već će sve aktivnosti oko naplate posla moći da završe putem elektronskih faktura.

- Dobra vest je i početak razvoja elektronskih plaćanja usluga državi što omogućava i građanima i privredi da mnoge administrativne procedure na portalu eUprava završe potpuno "iz fotelje" odnosno podnesu zahtev za neki dokument i odmah plate putem kartica - ukazuje Ivan Radak.

- Besplatan uvid u podatke -

Na to se nadovezuje i nedavno usvojeni Zakon o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017), koji omogućava besplatan uvid u podatke o sebi u bazama podataka institucija kada se taj uvid obavlja elektronskim putem. Takođe, u cilju podsticanja elektronskog poslovanja predviđeno da se taksa plaća po izdavanju traženog dokumenta čime se eliminiše potreba da preduzetnici i građani prvo idu na šalter pošte ili banke da uplate taksu, a potom i nose uplatnice na šalter institucije i tako nepotrebno troše vreme koje bi inače utrošili na osnovni biznis.

- Elektronsko podnošenje novih poreskih prijava -

Među drugim elektronskim servisima, za početnike u poslovanju važna vest jeste i mogućnost podnošenja novih elektronskih poreskih prijava - za utvrđivanje paušalnog poreza i za porez na kapitalne dobitke.

- Za IT firme, ali i za mnoge druge, korisna stvar jeste početak rada vladine Open data platforme koja će se tokom godine "puniti" podacima brojnih institucija iz domena javne bezbednosti, obrazovanja, zdravlja, životne sredine, energetike, uprave i dr. (koji su dosad bili u njihovom posedu ali se nisu koristili). Verujemo da će ti podaci podstaći razvoj novih poslovnih ideja, aplikacija i drugih proizvoda korisnih za građane i privredu - ističe Ivan Radak iz NALED-a.

Koje su sve novine za privredu u 2018:

  • Eliminisani pečati u poslovanju s bankama
  • Počinje primena e-faktura
  • Poresko oslobođenje za početnike
  • Onlajn registracija preduzetnika u APR
  • e-plaćanja preko portala eUprave
  • Pokrenuta Open data platforma
  • Elektronska prijava poreza za paušalce
  • Uvid u elektronske baze podataka besplatan
  • Plaćanje taksi po dobijanju traženih dokumenata
  • Povećan neoporezivi deo plate
Izvor: Vebsajt Blic, Danijela Nišavić, 11.01.2018.
Naslov: Redakcija