Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: ASOCIJACIJA POLJOPRIVREDNIKA TRAżI DA POLJOPRIVREDNICI BUDU UKLJUčENI U DONOšENJE ODLUKA O DAVANJU NA KORIšćENJE DRżAVNOG ZEMLJIšTA KOJE DONOSI NADLEżNI ORGAN JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE UZ SAGLASNOST MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE I ZAšTITE żIVOTNE SREDINE


Poljoprivrednici bi trebalo da budu uključeni u donošenje odluka o davanju na korišćenje državnog zemljišta koje donosi nadležni organ jedinice lokalne samouprave uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, saopštila je Asocijacija poljoprivrednika.

Poljoprivrednici ukazuju da su za 2015. godinu subvencije na državnu zemlju ukinute, sa 100 hektara smanjeno je na maksimalnih 20 hektara izdvajanja u biljnoj proizvodnji, a pored toga, dug prema poljoprivrednicima ostao je za više od 9,5 milijardi dinara. Sa obavezama u stočarstvu, taj dug je znatno veći i treba da bude isplaćen u naredna tri meseca, dodaje se u saopštenju.

Asocijacija ukazuje da su Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju("Sl. glasnik RS", br. 103/2015) omogućena smanjenja podsticaja i da zato "opravdano sumnjaju u stručnost i sposobnost Ministarstva da može da sprovede nove izmene Zakona i time uspore napuštanje seoskih područija".

Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su 29. decembra 2015. godine Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 112/2015 - dalje: Zakon), koji, pored ostalog, predviđa da više pravnih lica mogu da zakupe do 30 odsto državne zemlje u svakoj opštini na period od 30 godina.

Omogućeno je poljoprivrednicima koji imaju do 30 hektara obradivog zemljišta da kupe do 20 hektara, uz rok otplate do deset godina.

Usvajanje tog akta pratili su protesti opozicije, koji su tvrdili da se zakon donosi kako bi državno zemljište bilo prodavano strancima i ljudima bliskim vlasti, kao i poljoprivrednika, koji su protestvovali protiv njegovog donošenja ispred Doma Narodne skupštine Republike Srbije.

Ministarka, Snežana Bogosavljević Bošković, demantovala je te navode tokom skupštinske rasprave, navodeći da on nijednim svojim članom ne predviđa prodaju državnog zemljišta strancima.

Zakonom je uređeno je i pitanje davanja na besplatno korišćenje poljoprivrednog zemljišta koje nije bilo predmet zakupa najmanje poslednje tri agroekonomske godine i nije bilo predmet korišćenja, a koje ostane neizdato nakon okončanja postupka davanja u zakup u određenoj jedinici lokalne samouprave.

Izvor: Vebsajt B92, 10.01.2016.
Naslov: Redakcija