Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREGOVARAČKA POGLAVLJA 23 - PRAVOSUĐE I OSNOVNA PRAVA I 24 - PRAVDA, SLOBODA I BEZBEDNOST: ZA VLADAVINU PRAVA NAJZNAčAJNIJA JE PRIMENA ZAKONA


Vladavina prava je jedan od tri stuba pristupa proširenju EU koji nazivamo "prvo suštinske stvari", Holandija se u potpunosti drži toga i ostaje spremna da pomogne Srbiji u ovom prioritetnom domenu, izjavio je ambasador Holandije u Beogradu, Hendrik Herit Kornelis van den Dol.

- Da bi se to podržalo, Holandija je prošle godine intenzivirala svoje napore u segmentu vladavine prava u čitavom regionu uspostavljanjem regionalne jedinice za vladavinu prava - rekao je ambasador Holandije, koja je 1. januara 2016. godine preuzela predsedavanje EU.

- Glavni cilj intenziviranja ove politike je dvostruk. S jedne strane, želeli smo da uspostavimo jedan centar znanja za pitanja u vezi sa vladavinom prava, da se pokrenemo dalje od fraza kao što je "nezavisnost pravosuđa" i da zaista imamo analize koje se temelje na dokazima o tome šta su problemi i izazovi. Ova analiza nije univerzalno primenljiva već sagledava svaku državu pojedinačno - rekao je holandski ambasador.

S druge strane se nadamo, rekao je on, da će nam ovakav regionalni pristup pomoći da ostvarimo višestruke efekte.

- Na primer, Srbija je poslednja država u regionu koja će primeniti Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Iskustva drugih država mogu da budu od velike pomoći u analiziranju Nacrta srpskog zakona i podrže srpske vlasti u vezi sa time. Naš glavni cilj je biti bolji sagovornik lokalnim vlastima u vezi sa reformama vladavine prava. Uz bolje razumevanje problema u boljoj smo poziciji da podržimo delotvorne reforme - navodi ambasador Dol.

On poručuje da je za sva ova pitanja ključno sprovođenje zakona.

- Akcioni planovi i novi zakoni su važni, ali, kao što kažu - praksa će pokazati njihovu uspešnost. Bez brze i prikladne primene, reforme postoje samo na papiru i niko u Srbiji neće primetiti razliku - rekao je ambasador Holandije.

Izvor: Vebsajt Blic, 11.01.2016.
Naslov: Redakcija