Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: Protest prestaje kada Skupština Srbije usvoji izmene Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona i objavi ih


Upravni odbor AKS preporučio da se protest okonča onda kada Skupština Srbije usvoji izmene Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona i objavi te izmene u „Službenom glasniku”

Advokati će u petak, 16. januara, na Skupštini Advokatske komore Srbije, odlučiti da li prestaju s obustavom rada. Upravni odbor AKS-e je juče zakazao skupštinu i preporučio joj da usvoji izveštaj advokatskog stručnog tima koji je u četvrtak postigao sporazum s predstavnicima Ministarstva pravde

– Ako Skupština AKS-e donese odluku o prestanku obustave rada, datum neće zavisiti od nas nego od Vlade Srbije, koja treba da zakaže vanrednu sednicu Narodne skupštine, na kojoj bi bile usvojene izmene zakona o kojima su stručni timovi AKS-e i Ministarstva pravde postigli pisani sporazum – rekao je za „Politiku” Ivan Milošević, portparol AKS-e.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije je prihvatio izveštaj stručnog tima i podržao ga jednoglasno i u potpunosti. Preporučio je Skupštini AKS-e da usvoji taj izveštaj i da donese odluku da se protest advokata prekida kada Skupština Srbije usvoji izmene pet zakona i kada te izmene budu objavljene u „Službenom glasniku”.

Iako je pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović apelovao u četvrtak na advokate da, i pre usvajanja izmena zakona u Skupštini Srbije, prekinu s obustavom rada jer „garantuje da će predviđene izmene biti u parlamentu do kraja meseca”, advokati će ipak sačekati da se to i dogodi.

– Sačekaćemo, zbog duboko narušenog poverenja – rekao je Milošević.

Ima, međutim, advokata koji su nezadovoljni i ovakvim izmenama i smatraju da je reč o kompromisu kojim nisu u potpunosti ispunjeni zahtevi advokature. Međutim, stručni tim AKS, koji je pregovarao sa stručnim timom Ministarstva pravde, smatra da su upravo ovakvim zakonskim izmenama ispunjeni zahtevi protesta i da je – advokatura pobedila.

– Svi advokati, i oni koji su nezadovoljni sporazumom, i oni koji su zadovoljni, zastupljeni su u Upravnom odboru i Skupštini AKS-e. Svim regionalnim advokatskim komorama dostavljani su audio-zapisi sa svih sastanaka stručnih timova, tako da su mogli pravovremeno da reaguju. Skupština će odlučiti u skladu s mišljenjem većine od devet i po hiljada advokata u Srbiji – kaže Ivan Milošević.

Upravni odbor AKS-e je doneo i odluku da zatraži od Ministarstva finansija zvanično objašnjenje zbog neujednačene primene vladine uredbe kojom je promenjen način paušalnog oporezivanja advokata, u skladu sa zahtevima protesta.

Izvor: www.politika.rs, A. Petrović

Ako Vam je ova vest privukla pažnju - podelite je:

Email Print