Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: Menjaće se način specijalizacije za lekare


Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je da će zbog nedostatka lekara specijalista u manjim mestima biti promenjen način specijalizacije pa će oni imati obavezu da neko vreme ostanu u ustanovi gde su specijalizaciju završili.

Ministarka je obišla obnovljeni Dom zdravlja u Kučevu gde je rekla da sada nedostaju lekari i medicinske sestre, i da je saznala kako u toj zdravstvenoj ustanovi postoji samo jedan lekar specijalista opšte medicine, saopštilo je ministarstvo.

- Taj nedostatak je razlog zbog kojeg ćemo promeniti način specijalizacije za lekare opšte medicine, tako da svaki doktor koji počne da radi u domu zdravlja kroz osam do deset godina završi specijalizaciju. U manjim mestima, lekare koji su dobijali platu i specijalizaciju od lokalnih ustanova obavezaćemo da u toj ustanovi ostanu određeno vreme - navela je Grujičić.

Ministarka je istakla da je strategija resornog Ministarstva jačanje primarne zdravstvene zaštite, koja je važna posebno na planu preventive, iako je to teško tražiti u situaciji kada lekari imaju i po 40 pacijenata dnevno.

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević rekao je da je Dom zdravlja u Kučevu površine 3.700 metara kvadratnih, sa oko 9.500 kartona pacijenata, kompletno renoviran spolja i iznutra, te da je rekonstrukcija koštala blizu 270 miliona dinara. Blagojević je precizirao da je sredstvima Ministarstva za javna ulaganja obnovljeno čak 86 zdravstvenih objekata u 60 gradova i opština, a ukupna vrednost tih radova bila je pet milijardi dinara.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 07.12.2023.
Naslov: Redakcija