Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O AGENCIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU: Rešavanje radnopravnog statusa frilensera, s fokusom na EOR uslugu


Početkom ove godine usvojeno je rešenje o poreskom tretmanu frilensera kao fizičkih lica koji je prilagođen njihovim potrebama, pa tako danas frilenseri mogu da izaberu između statusa fizičkog lica, preduzetnika i DOO (pravno lice) od kojih svaki ima svoje prednosti i mane. Ipak, u cilju daljeg poboljšanja položaja frilensera, digitalna zajednica, u saradnji sa Centrom za istraživanje javnih politika, predstavila je način rešavanja radnopravnog statusa frilensera, s fokusom na novoj EOR usluzi.

Reč je o alternativnom načinu angažovanja frilensera. EOR je usluga specijalizovanih firmi koje preuzimaju ključnu odgovornost i obaveze povezane sa zapošljavanjem radnika u ime drugih organizacija. Te kompanije se pozivaju na Zakon o agencijskom zapošljavanju ("Sl. glasnik RS", br. 86/2019) – navodi Mina Simić iz digitalne zajednice.

Pored samog zapošljavanja, EOR usluga podrazumeva i razna druge vrste podrški, plaćanja i beneficije.

Kompanije koje pružaju tu uslugu, a takvih je u Srbiji pet, bave se finansijskim aspektima zaposlenih, što uključuje isplatu plata, obračun poreza, potom administraciju, u smislu praćenja radnih sati, upravljanje vremenima odmora, potom se bave pravnim obavezama, kao što je zaštita od pravnih sporova... – nabraja Simićeva.

Na pitanje kako funkcioniše EOR usluga u praksi, u digitalnoj zajednici napominju da to ide tako što kompanija koja želi da angažuje frilensera u Srbiji mora da potpiše generalni dokument s kompanijom koja je pružalac te usluge.

Drugi deo realizacije ove usluge jeste ugovor o radu između frilensera i kompanije koja pruža EOR uslugu. Ne postoji sklapanje ugovora između frilensera i kompanije koja koristi tu uslugu, nego se sve radi s posrednikom – napominje Simićeva, dodajući da je taj ugovor isti kao svaki drugi ugovor o radu.

Njime se garantuje pravo na godišnji odmor, plaćenu naknadu za odmor, odsustvo u slučaju smrti člana porodice... Dakle, sve ono što frilenseri ne bi mogli da ostvare ako bi poslovali kao fizička lica ili preduzetnici – dodaje Simićeva.

EOR usluga ima svoje prednosti i mane. Frilenser ostvaruje sve pogodnosti i prava iz ugovora o radu, zatim ima zaštitu od diskriminacije, zlostavljanja na radu, mogućnost podizanja kredita (frilenser koji inače posluje kao fizičko lice ne može da dobijete kredit od banke). Ipak, usluga EOR je rezervisana samo za frilensere s visokim primanjima.

Prosečna zarada frilensera je oko 700 evra, pa je usluga namenjena onima koji imaju veća primanja od prosečnih, posebno onima iz IT sektora. Drugi nedostatak ove usluge je to što inostrane kompanije često žele samostalne frilensere, pa neće da zaključuju ugovore s kompanijama koje pružaju EOR – navodi Simićeva.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Marija Brakočević, 08.12.2023.
Naslov: Redakcija