Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTPISAN SPORAZUM O NASTAVKU PROJEKTA "EU KROZ PRAVDU – PODRŠKA POGLAVLJU 23": Projekat će pratiti sprovođenje izmenjenog pravnog okvira u oblastima izvršenja i obezbeđenja, ali i novog zakona o sudskim veštacima, prevodiocima i tumačima, kao i u noveliranju zakona o parničnom postupku i zakona o javnom beležništvu sa pratećim podzakonskim aktima


Ministarka pravde Maja Popović potpisala je sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem sporazum o nastavku podrške Evropske unije projektu "EU kroz pravdu – podrška Poglavlju 23", istakavši da je punopravno članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet naše zemlje.

Popović je, učestvujući na onlajn događaju povodom potpisivanja pomenutog sporazuma, istakla da je reč o još jednom projektu u kojem Unija podržava jačanje vladavine prava u Srbiji, što, kako je dodala, predstavlja odličan primer međusobne saradnje izgrađene na principu partnerskih odnosa.

Ona je podvukla da cilj Srbije nije puko članstvo i ispunjavanje tehničkih kriterijuma u okviru pregovaračkih poglavlja, već jačanje savremene države utemeljene na vladavini prava, odnosno stvaranje buduće kredibilne i uspešne članice EU.

Prema njenim rečima, efikasan sistem pravosuđa koji uživa poverenje opšte javnosti predstavlja preduslov u tom procesu, zbog čega se ovaj projekat i sprovodi.

Ministarka je naglasila da u budućem periodu očekuje nastavak rada na ubrzanom usklađivanju nacionalnih propisa sa pravnim tekovinama EU i obezbeđivanje finansijskih sredstava i institucionalnog okvira za njegovu primenu.

Takođe, kako je navela, prioritet je i nastavak započetog postupka na izmenama najvišeg opšteg pravnog akta u Republici Srbiji, uz istovremeni rad na setu praktičnih sudsko-organizacionih propisa.

Dijalog sa stručnom javnošću i građanima, organizacijama civilnog društva i medijima, pratiće sve najvažnije korake na tom veoma važnom putu, poručila je ministarka.

Prema njenim rečima, projekat za koji je potpisan sporazum pomaže Ministarstvu u ključnim segmentima reformskih procesa, kako normativno, tako i u komunikaciono-informacionim tehnologijama i onima koje su posvećene novom koordinacionom mehanizmu za praćenje realizacije revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23.

Ona je podsetila na to da je u prethodne dve godine projekat pružio značajnu podršku resornom ministarstvu, a da će sada, u drugoj fazi, podržati praćenje sprovođenja izmenjenog pravnog okvira u oblastima izvršenja i obezbeđenja, ali i novog zakona o sudskim veštacima, prevodiocima i tumačima, kao i u noveliranju zakona o parničnom postupku i zakona o javnom beležništvu sa pratećim podzakonskim aktima.

Takođe, kako je dodala, projekat će podržati razvoj dva registra, i to registar punomoćja, koji će omogućiti dislocirano povezivanje i lakše obavljanje pravnih poslova preko punomoćnika, kao i registar testamenata i automatizacija sudskog nadzora koji se odvija po pritužbama stranaka.

Fabrici je istakao da je upravo onlajn potpisivanje ovog sporazuma u takvim pandemijskim uslovima zapravo znak velikog angažovanja na nastavku realizacije važnog projekta koji Delegacija EU realizuje sa Ministarstvom pravde u oblasti vladavine prava, a što je ključni element za EU.

Radi se o vladavini prava u EU, ali i za zemlje poput Srbije koje su u procesu pridruživanja kako bismo obezbedili da svi koji obavljaju javne funkcije rade u skladu sa zakonom i uz nezavisnost sudstva, naglasio je on.

Šef Delegacije EU u Srbiji je naveo da je sve to sadržano u poglavljima 23 i 24, odnosno nastojanju da Srbija u pregovaračkom procesu uskladi svoj pravni okvir sa evropskim principima vladavine prava.

Fabrici je pozdravio posvećenost ministarke Popović i Vlade Republike Srbije tome da se fokusiraju na ove oblasti kako bi građani odmah mogli da osete koristi od te reforme, jer u tome su pobednici i država Srbija i njeni građani i EU.

Izvor: Vebsajt Vlade, 1.12.2020.
Naslov: Redakcija