Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O DIGITALNOJ IMOVINI: Unija poslodavaca traži da se pitanje kriptovaluta jasno uredi zakonom


Unija poslodavaca Srbije (UPS) saopštila je da podržava osnovni cilj Predloga zakona o digitalnoj imovini koji se odnosi na regulisanje i unapređenje tržišta kapitala, korišćenje digitalne tehnologije i sprečavanje zloupotreba na tržištu, ali da se moraju jasno utvrditi neke odredbe u predlogu, prevashodno one koje se odnose na status kriptovaluta.

Unija ukazuje da će komplikovan jezik kojim je predlog napisan, kao i prepuštanje da se suštinske stvari regulišu naknadno, podzakonskim aktima, dovesti do nejasnoća i pravne nesigurnosti svih koji posluju u ovoj oblasti.

Osnovna nedorečenost Predloga zakona odnosi se na takozvane kriptovalute, iz čega proizilaze nedoumice oko poreskog tretmana, načina upotrebe, prava raspolaganja, prometa...

Unija poslodavaca smatra da se ovim zakonom pitanje statusa kriptovaluta mora nedvosmisleno utvrditi, odnosno da ne treba prepustiti da se ovo pitanje kroz izradu podzakonskih akata dodatno komplikuje.

Zbog toga je Unija uputila komentare Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine, kao i inicijativu da predstavnici Sektora za informacione tehnologije i telekomunikaciju UPS prisustvuju sednici ovog odbora.

"Uvereni smo da će, kao i do sada, predlozi biti uzeti u ozbiljno razmatranje, a Unija prihvaćena kao partner u zajedničkom naporu da popravimo poslovnu klimu i ambijent za privređivanje", navode iz UPS-a.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.12.2020.
Naslov: Redakcija