Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA: Zakon usklađen sa evropskim direktivama i ima za cilj uspostavljanje efikasnijeg sistema pravne zaštite


Zaštita autorskih prava jedan je od stubova rasta bruto domaćeg proizvoda, u okviru kreativnih industrija, poruka je sa panel diskusije na kojoj su se razmatrale novine koje donosi nedavno usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 66/2019).

Novine predviđene izmenama imaju za cilj usklađivanje sa odredbama direktiva Evropske unije i uspostavljanje efikasnijeg sistema pravne zaštite.

"Ovaj Zakon je takođe važan zato što je ključan za zatvaranje Poglavlja 7. M smo to poglavlje otvorili juna 2017. godine i Evropska komisija nam je kao jedan od osnovnih zadataka zadala to da donesemo jedan usaglašen zakon sa evropskim direktivama. Iako je naravno to naša osnovna spoljno-politička orijentacija, ja bih rekao da je to ipak sekundarno - za nas je primarno da smo doneli propis koji omogućava da kreativni ljudi, oni koji se bave stvaralaštvom, bilo da pišu, komponuju, slikaju, mogu zaista da žive od svog rada", izjavio je Vladimir Marić iz Zavoda za intelektualnu svojinu.

Izvor: Vebsajt N1, Marija Komazec, 05.12.2019.
Naslov: Redakcija