Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POJAČANA KONTROLA SAOBRAĆAJA OD 10. DO 16. DECEMBRA 2018. GODINE: Akcija pojačane kontrole saobraćaja biće usmerena na kontrolu vožnje u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci


Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, od 10. do 16. decembra, sprovesti akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na kontrolu vožnje u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

U saopštenju se podseća na to da svaka kontrola vozača, odnosno vozila, podrazumeva i obavezno alko-testiranje vozača.

Vožnja pod uticajem alkohola ne samo da negativno utiče na funkcije neophodne za bezbedno korišćenje puta, u prvom redu na čulo vida i brzinu reakcije, već i na pogrešno rasuđivanje, koje često vodi ka činjenju drugih prekršaja, kao što su prekoračenje dozvoljene brzine ili nekorišćenje sigurnosnih pojaseva.

Tokom ove akcije, u istom periodu prošle godine, 1.923 vozača isključena su iz saobraćaja zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, dok su 404 zadržana na trežnjenju u službenim prostorijama zbog upravljanja vozilom u stanju teške, veoma teške ili potpune alkoholisanosti.

Pomenuta akcija počinje istovremeno u svih 29 država članica organizacije TISPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope), dodaje se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 10.12.2018.