Zastava Bosne i Hercegovine

USVOJEN PREDLOG POKRAJINSKE SKUPŠTINSKE ODLUKE O BUDŽETU AP VOJVODINE ZA 2019. GODINU


Za 2019. godinu planiran je pokrajinski budžet od 74,4 milijarde dinara - navodi se u Predlogu pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za 2019. godinu, koji je na sednici usvojila Pokrajinska vlada.

To je za oko 13 milijardi dinara više nego 2016. godine, kada je formirana ova Pokrajinska vlada, i za 1,34 milijardi više u odnosu na rebalansirani budžet za 2018. godinu.

Pokrajinski budžet za 2019. godinu projektovan je realno, u skladu sa fiskalnom strategijom i, upravo zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji postignutoj u Republici Srbiji, planiran je na principima da se očuva dostignuto učešće kapitalnih rashoda, odnosno investicija, nivo podrške merama socijalne i demografske politike, nastavak intenzivnog ulaganja u zdravstveni sistem, kao i za podršku projektima u oblasti zaštite životne sredine.

Najveći deo novca iz pokrajinske kase i naredne godine će, pored ulaganja u infrastrukturu i zdravstvo, biti usmeren u privredu i poljoprivredu, tamo gde se i stvara bruto domaći proizvod.

Kapitalni deo budžeta planiran je u iznosu od 19,3 milijarde dinara i veći je za više od devet odsto od iznosa koji je bio za ovu namenu opredeljen postavkom budžeta za 2018. godinu.

U najznačajnije investicije koje su planirane za narednu godinu su: ulaganja u prečistače otpadnih voda kod Bačke Topole, Malog Iđoša i Srbobrana, izgradnja Studentskog kulturnog centra, rekonstrukcija kompleksa “Heterlend” kod Novog Bečeja, nabavka 10 vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, sufinansiranje dva akceleratora i adaptacija prostora za njihov smeštaj u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, adaptacija Gimnazije “Isidora Sekulić” u Novom Sadu, te projekat e-uprave.

Takođe, nastavlja se sa ulaganjem u započete višegodišnje velike projekte, kao što su izgradnja i opremanje Radio-televizije Vojvodine, adaptacija Narodnog pozorišta u Subotici, završetak radova oko Žeželjevog mosta, izgradnja Sentandrejskog puta u Novom Sadu, proširenje sadržaja termalnih bazena na Paliću, dalje ulaganje u infrastrukturu u zdravstvu i ulaganje u zaštitu kulturnog nasleđa.

Mere pronatalitetne politike planirane su bez umanjenja. Materinski dodatak je nova mera za nezaposlene majke trećeg i četvrtog deteta, a nastavlja se i sa finansiranjem biomedicinski potpomognute oplodnje i podrškom rešavanju stambenog pitanja i unapređenja stanovanja porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete.

Planiranim budžetom za 2019. godinu obezbeđen je isti ili viši nivo ulaganja i u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i sporta, kao i u oblasti ostvarivanja prava nacionalnih manjina.

Pokrajinska vlada je utvrdila Predlog pokrajinske skupštinske odluke o osnivanju Centra za porodični smeštaj i usvojenje Subotica, koji će pokrivati Severnobački, Zapadnobački i Severnobanatski upravni okrug, radi pružanja usluga procene i savetovanja budućih hranitelja i usvojitelja, pružanja podrške hraniteljima, odnosno porodicama koje pružaju uslugu porodičnog smeštaja i usvojiteljima.

Utvrđen je i Predlog pokrajinske skupštinske odluke o ostvarivanju materinskog dodatka za nezaposlene majke za treće ili četvrto dete, čime se obezbeđuje viši stepen zaštite porodice u vidu novčane pomoći, koju ostvaruje nezaposlena majka koja je, počev od 1. jula 2018. godine, rodila treće ili četvrto dete.

Izvor: Vebsajt Skupštine Vojvodine, 10.12.2018.
Naslov: Redakcija