Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIJAVA I ODJAVA PREDUZETNIKA IZ EVIDENCIJE OBVEZNIKA DOSTAVLJANJA FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2018. GODINU: Preduzetnici koji od 1. januara 2019. godine menjaju način vođenja poslovnih knjiga, prelazeći sa prostog na dvojno knjigovodstvo nisu obavezici sastavljanja i dostavljanja finansijskih izveštaja za 2018. godinu, jer su do kraja 2018. godine vodili poslovne knjige po sistemu prostog knjigovodstva


Agencija za privredne registre obaveštava sve preduzetnike, koji su u toku 2018. godine počeli da vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva, da mogu da se prijave u evidenciju obveznika dostavljanja finansijskih izveštaja, dok preduzetnici koji su prestali da vode dvojno knjigovodstvo u 2018. godini mogu da se odjave iz ove evidencije.

Prijavu, odnosno odjavu preduzetnika potrebno je izvršiti elektronski, u Posebnom informacionom sistemu Agencije, na linku Prijava/odjava preduzetnika iz evidencije obveznika. Uputstvo za prijavu odnosno odjavu preduzetnika iz evidencije obveznika možete pogledati na sledećem linku Korisničko uputstvo za prijavu/odjavu preduzetnika iz evidencije obveznika.

Napominjemo da prijava u evidenciju obveznika na navedeni način nije moguća za preduzetnike koji se ne registruju u Agenciji za privredne registre (advokati, javni beležnici i dr), već to mogu učiniti preko i-mejl adrese: obveznicifi@apr.gov.rs.

Preduzetnici, koji su se jednom prijavili Agenciji da poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva, ostaju obveznici dostavljanja finansijskih izveštaja sve dok se ne odjave, odnosno ne prijavljuju se, ponovo, u evidenciju obveznika dostavljanja finansijskih izveštaja, jer su već u evidenciji.

Skrećemo pažnju preduzetnicima koji od 01. januara 2019. godine menjaju način vođenja poslovnih knjiga, prelazeći sa prostog na dvojno knjigovodstvo, da nisu obavezici sastavljanja i dostavljanja finansijskih izveštaja za 2018. godinu, jer su do kraja 2018. godine vodili poslovne knjige po sistemu prostog knjigovodstva. Ovi preduzetnici treba da se prijave u evidenciju obveznika za dostavljanje finansijskih izveštaja tek krajem 2019. godine.

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 10.12.2018.