Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NBS: REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRżANA NA NIVOU OD 4,5 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici održanoj 10. decembra 2015. godine da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,5 odsto.

Donoseći odluku o zadržavanju referentne stope, Izvršni odbor je imao u vidu prisutne neizvesnosti, koje se u ovom trenutku najviše odnose na međunarodno okruženje. Pre svega je neizvesna reakcija tržišnih učesnika na očekivano povećanje referentne kamatne stope FED-a i njeni efekti na robna i finansijska tržišta, posebno na tokove kapitala prema zemljama u usponu. Sa druge strane, činjenica da je Evropska centralna banka u decembru dodatno ublažila monetarnu politiku i produžila trajanje nestandardnih mera monetarne politike do marta 2017. godine doprineće ublažavanju ovih efekata, navodi se u saopštenju NBS.

Pri donošenju odluke, Izvršni odbor je uzeo u obzir i moguć uticaj sezonskih faktora na kretanje likvidnosti u vezi sa uvozom energenata u zimskom periodu i dinamikom izvršenja fiskalnih rashoda. Međutim, napredak u fiskalnoj konsolidaciji i smanjenje spoljne neravnoteže, uz povoljne eksterne uslove finansiranja, doprineće relativnoj stabilnosti dinara u srednjem roku. Procenjuje se da će ove godine fiskalni deficit biti niži za oko 40 odsto, a tekući deficit platnog bilansa za oko četvrtinu u odnosu na prošlu godinu i u celini pokriven stranim direktnim investicijama. Očekivano postepeno smanjenje unutrašnje i spoljne neravnoteže u narednim godinama povećaće otpornost Srbije na šokove u međunarodnom okruženju.

Izvršni odbor je ocenio da će inflatorni pritisci i u narednom periodu biti niski usled domaćih i globalnih faktora. Međugodišnja inflacija je ispod cilja Narodne banke Srbije i u oktobru je iznosila 1,4 odsto, a inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede nalaze se ispod cilja za inflaciju od 4,0 odsto i za jednu i za dve godine unapred. Povratak inflacije u granice cilja očekuje se u drugoj polovini naredne godine.

S obzirom na to da dominiraju rizici u vezi sa kretanjima na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu, stepen ekspanzivnosti monetarne politike Narodne banke Srbije u narednom periodu zavisiće pre svega od procene njihovog potencijalnog inflatornog uticaja.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. januara 2016. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 10.12.2015.
Naslov: Redakcija