Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SAVET EVROPE: Prošao rok u kojem je Srbija trebalo da uspostavi mehanizam kojim bi ispitala slučajeve nestalih beba i obeštetila roditelje


Ministarski komitet Saveta Evrope (SE) izrazio je zabinutost jer je prošao rok u kojem je trebalo da Srbija uspostavi mehanizam kojim bi ispitala slučajeve nestalih beba i obeštetila roditelje, zbog čega je SE pozvao vlasti u Srbiji da se posvete rešavanju preostalih problema na tom poslu.

Rok koji je postavio Evropski sud bio je 9. septembar 2015. godine. U obrazloženju tadašnje presude Sud je naveo da je uočio da su u Srbiji primećeni pokušaji državnih organa da se ovaj problem reši, ali da oni nisu ni dovoljno sistematski ni intenzivni da zadovolje oštećene.

Stoga je presudom Srbiji naloženo da što pre formira nezavisnu Agenciju koja bi se bavila ovakvim slučajevima, kojih svake godine ima na stotine.

Savet je na prepoznao pokušaj srpskih vlasti da ostvare tu odluku kroz pripremu Nacrta zakona o utvrđivanju položaja navodno nestale novorođene dece u porodilištima u Srbiji, u kojem se predlaže uvođenje insititucije individualnog obeštećenja, međutim Komitet ministara smatra da i dalje ostaje niz problema koje treba rešiti, navodi se u saopštenju SE.

SE takođe upućuje zahtev predstavnicima vlasti Srbije da se posvete rešavanju preostalih problema u slučaju nestalih beba, pri čemu savetuje da uzmu u obzir najnovije odluke Evropskog suda, kao i da obaveštavaju Komitet o ostvarenom napretku u procesu usvajanja Predloga zakona.

Na sastanku SE u martu 2016. godine biće razmotren i ocenjen eventualni napredak u sprovođenju ovih uputstava i zahteva.

Izvor: Vebsajt Novosti, 10.12.2015.
Naslov: Redakcija