Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IPARD III: Paket pretpristupne pomoći iznosiće oko 288 miliona evra


U novembru se očekuje da Evropska komisija usvoji finalnu verziju IPARD tri programa za Srbiju, a paket pretpristupne pomoći za poljoprivredu iznosiće 288 miliona evra. Ovaj iznos uvećan je za više od 100 miliona evra jer je kroz prethodni program bilo opredeljeno 175 miliona za podizanje konkurentnosti agrarnog sektora i prilagođavanje standardima Evropske unije.

Načelnica odeljenja za upravljanje IPARD programom Jasmina Miljković nedavno je Ukazala da možemo biti zadovoljni odzivom poljoprivrednika.

Uvek može bolje ali ne mogu reći da sam nezadovoljna. Nedavno nam je završen šesti poziv za meru jedan, pristiglo je više prijava nego što ima para i dokle je to tako ne možemo da kažemo da smo nezadovoljni – izjavila je Miljkovićeva.

Potvrdila je da se u novembru očekuje da Evropska komisija usvoji finalnu verziju za IPARD tri program, koji je za sada inicijalno procenjen na 288 miliona evra. Ono što je novina jeste mera šest a to je ulaganje u ruralnu infrastrukturu. Još nije potvrđeno kada će ova mera biti otvorena.

Inače, do sada je kroz IPARD dva program objavljeno šest javnih poziva za meru jedan ili investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i četiri javna poziva za meru tri za investicije u preradne kapacitete. Iznosi povraćaja na investiciju dostižu i do 80 procenata, a kod mere jedan za mlade poljoprivrednike standard za povraćaj iznosi 60 do 65 procenata. Trenutno su aktuelni četvrti javni poziv za meru tri za investicije u preradne kapacitete, koji traje do 29. oktobra, kao i poziv za meru sedam – za diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, koji je otvoren do 17. decembra.

Od odobrenog iznosa iz IPARD dva paketa do sada je u Srbiji ugovoreno 50 miliona evra, a isplaćeno oko 19. Nadležni očekuju da će sa avansnim isplatama, koje se očekuju, zainteresovanost poljoprivrednika biti veća.

Od ukupne poljoprivredne trgovinske razmene Srbije 75 odsto je sa EU, a izvoz Srbije u EU je u 2020. dostigao blizu dve milijarde evra. U martu ove godine zvaničnici EU u Srbiji ocenili su da se naša zemlja dobro pripremila za IPARD tri program kroz implementaciju mere ulaganja u ruralnu infrastrukturu što je bitno imajući u vidi snagu poljoprivrede. Konstatovano je da Srbija ispunjava kriterijume Evropske unije za finansiranje infrastrukturnih projekata u selima.

Novina u odnosu na IPARD dva program jeste upravo mera šest – investicije u ruralnu javnu infrastrukturu. Rezultati sprovedene analize u ovom sektoru pokazali su da je infrastruktura u naseljima u ruralnim područjima u znatno lošijem stanju u odnosu na gradska naselja. Problemi u ruralnim područjima su kvalitet i količina isporučene vode, veliki broj domaćinstava bez priključka na javni kanalizacioni sistem, tretman otpadnih voda, sakupljanje otpada, nerazvijena mreža lokalnih puteva ili neadekvatno održavanje postojećih. Korisnici mere šest imaće mogućnost da ostvare povraćaj od 100 odsto prihvatljivih troškova investicije.

Ovim novcem biće finansirani putevi, vodovod, kanalizacija, ulična rasveta, trafostanice i brojni drugi infrastrukturni projekti koji nedostaju našim selima. Za sredstva će moći da se prijave sve mesne zajednice preko svojih opština. Vrednost investicija biće naknadno poznata, a projekti će biti finansirani sve do 2027. godine.

Izvor: Vebsajt Politika, Ivana Albunović, 03.10.2021.
Naslov: Redakcija