Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DUŽNOST VLADE DA PRATI I SAGLEDAVA SVE ASPEKTE UTICAJA DIGITALIZACIJE NA OBLAST RADA: Održan Sedmi okrugli sto socijalnog dijaloga u Jugoistočnoj Evropi, na temu "Nestandardni oblici zapošljavanja u uslovima globalizacije i digitalizacije"


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije, Zoran Đorđević, prisustvovao je Budvi Sedmom okruglom stolu socijalnog dijaloga u Jugoistočnoj Evropi, na temu "Nestandardni oblici zapošljavanja u uslovima globalizacije i digitalizacije".

Đorđević je na skupu, na kojem je učestvovala i državna sekretarka Bojana Stanić, istakao da je dužnost Vlade da prati i sagledava sve aspekte uticaja digitalizacije na oblast rada, kako bi se zakonski i drugi propisi prilagodili novim oblicima rada, a u cilju zaštite zaposlenih i obezbeđivanja međunarodnih standarda u toj oblasti.

Socijalni dijalog je veoma važan kako bi se obezbedili bolji uslovi rada, materijalnih davanja i pomoći svim građanima. Želimo da od zemalja EU usvojimo primere koji su se najbolje pokazali u praksi, rekao je ministar.

Stanić je ukazala na to da sve veći broj zaposlenih može da radi na daljinu, daleko od prostora svog poslodavca, koristeći nove tehnologije.

Prema njenim rečima, rad na daljinu donosi koristi kako poslodavcima, pre svega, kroz smanjenje troškova rada, tako i zaposlenima, kroz lakše usklađivanje poslovnog i porodičnog života.

Stanić je napomenula da su, u cilju sticanja dodatnih znanja i veština za obavljanje poslova u okviru informacionih tehnologija, organizovane obuke za nezaposlena lica preko NSZ, sagledavajući značaj razvoja IT sektora kao i iskazanu potražnju na tržištu rada iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, koja doprinosi povećanju zapošljavanja.

Skupu su se obratili i ministar rada i socijalnog staranja Crne Gore, Kemal Purišić, direktor regionalnog projekta za radne odnose i socijalni dijalog u centralnoj i jugoistočnoj Evropi Matijas Veber, kao i predstavnici resornih ministarstava i socijalnih partnera iz Bugarske, BiH, Albanije, Slovenije, Rumunije i Makedonije.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 10.10.2018.
Naslov: Redakcija