Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA 11. SEDNICA POKRAJINSKOG SOCIJALNO-EKONOMSKOG SAVETA: Otvorena mnoga pitanja prevashodno u vezi sa organizovanjem treće po redu godišnje konferencije PSES, koja je najavljena za prvu polovinu decembra ove godine pod nazivom “U susret problemima zaposlenih i tržišta rada”


Na sednici Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta, kojom je predsedavao potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, otvorena su mnoga pitanja prevashodno u vezi sa organizovanjem treće po redu godišnje konferencije PSES, koja je najavljena za prvu polovinu decembra ove godine, pod nazivom "U susret problemima zaposlenih i tržišta rada".

Konferencija će biti održana pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade, dok će ključni nosioci tematike ovogodišnje konferencije biti reprezentativni sindikati, koji će izlagati i diskutovati o aktuelnim problemima zaposlenih kao i nadolazećih problema tržišta rada, vezanih sa "odlivom mozgova", posebno mladih i kvalifikovanih radnika. U radu sindikata učestvovaće i pružiti podršku ostali socijalni partneri.

Predstavnici Unije poslodavaca Vojvodine istakli su probleme, koji se javljaju u ženskom preduzetništvu , posebno izdvojivši aktivnosti i mere koje predlažu za rešavanje ovog socijalnog problema, te društvenog, ekonomskog i socijalnog položaja žena.

Tim povodom je Đoković rekao da je upravo Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam prvi uveo praksu da se u konkursima dodatno i kumulativno boduju žene, i kao osnivači i kao direktori, čime se stimuliše žensko preduzetništvo. Naglasio je da je ustavni princip zaštite zaposlenih žena i žena majki dosledno razrađen Zakonom o radu, ali ovakva zaštita nije institucionalizovana za žene u preduzetništvu, zbog čega je neophodno što pre doneti poseban zakon. Pokrajinski socijalno-ekonomski savet je potom zauzeo stav kojim podržava sve mere nadležnih državnih institucija u osnaživanju žena u privrednom životu, zahtevajući hitno delovanje u donošenju Zakona o socijalnom preduzetništvu, pa čak i donošenje Zakona o ženskom preduzetnišvu, kao lex specialisa, kojim će se sveobuhvatno urediti ovo pitanje .

Povodom informacije o stanju tripartitnog socijalnog dijaloga na nivou lokalnih samouprava u gradovima i opštinama na teritoriji AP Vojvodine, ocenjeno je da je ono još uvek nezadovoljavajuće. Zbog toga je neophodno preduzimanje dodatnih stimulativnih mera, kao podsticaj za osnivanje socijalno-ekonomskih saveta u svim lokalnim samoupravama na teritoriji Vojvodine. Usvojen je zaključak kojim se predlaže Pokrajinskoj vladi da opredeli dodatna sredstva namenjena lokalnim samoupravama kao podršku za osnivanje i rad lokalnih saveta. Intencija je da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam ova sredstva dodeljuje lokalnim samoupravama po raspisanom konkursu u narednoj godini.

Izvor: Vebsajt Vlade Vojvodine, 10.10.2018.
Naslov: Redakcija