Zastava Bosne i Hercegovine

AUTOMATSKA OVERA ZDRAVSTVENIH KARTICA: Od 1. oktobra 2017. godine usluga je dostupna za zaposlene, nezaposlene i penzionere, dok će do polovine 2018. godine automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja biti omogućena i za paušalce i poljoprivrednike


Oko 500.000 radnih sati, odnosno oko 1,5 miliona evra, poslodavci će godišnje uštedeti zahvaljujući automatskoj overi kartica zdravstvenog osiguranja, izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

Ona je navela da poslodavci u Srbiji više neće morati da overavaju zdravstvene kartice zaposlenih, jer će ih država automatski produžavati bez podnošenja zahteva i čekanja na šalterima, čime se omogućava ušteda.

Brnabić je objasnila da je to omogućeno time što je novi informacioni sistem RFZO preuzeo podatke poreske uprave o uplaćenim doprinosima, te je overa kartica automatska.

Naglasila je da će taj sistem doneti velike uštede svim poslodavcima u Srbiji jer više neće gubiti vreme čekajući na šalterima da overe zdravstvene kartice. Brnabić je dodala da će zahvaljujući novom sistemu, zaposleni moći sami da provere da li im poslodavac uplaćuje doprinose i da li su im overene kartice zdravstvenog osiguranja.

Izvršna direktora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović je istakla da je uvođenje automatske overe kartica zdravstvenog osiguranja korak u borbi protiv birokratije. Podsetila je da je NALED još 2012. godine prvi zatražio da se taj sistem uvede.

Očekuje se da će do polovine 2018. godine automatska overa kartica zdravstvenog osiguranja biti omogućena i za paušalce i poljoprivrednike, koji zdravstvene knjižice overavaju po staroj proceduri.

Automatska overa kartica je omogućena povezivanjem baza podataka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Poreske uprave, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, odnosno Fonda PIO i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Izvor: Vebsajt N1, 09.10.2017.
Naslov: Redakcija